14082024

Na včerajšnji skupščini družbe NAMA, d.d., je bilo prisotnega 99,74 % kapitala z glasovalno pravico, poleg glavnega delničarja, KATERA Beteiligungs – Verwaltungsgesellschaft P-11 mbH, samo še VZMD in Kristjan Verbič. Skupščina je pričakovano sprejela vse predlagane sklepe, vključno z umikom delnic z organiziranega trga ter iztisnitvijo malih delničarjev. Sklep o umiku delnic z organiziranega trga za delničarje, ki so umiku nasprotovali, predvideva denarno odpravnino v višini 25 € za delnico. Ker je enak znesek predviden tudi za denarno odpravnino ob za tem izglasovani iztisnitvi, je VZMD zastavil vprašanji o konkretnejši časovnici izplačil – ene ali druge odpravnine. Ob tem je poslovodstvo suhoparno odgovorilo le, da bodo izplačila izvedli skladno z zakonom, Predsednica uprave, Mateja Erman, pa je dodala, da bodo izplačila izvedli nemudoma, ko bodo postopki to omogočali. Zato je predstavnik VZMD prosil, da se to ustrezno vključi v zapisnik skupščine.

Skupščina je sicer sprejela tudi sklep o uporabi 988.995,59 € bilančnega dobička, pri čemer ga bo 333.804,45 € uporabljenega za izplačilo dividend v višini 0,35 € bruto na delnico. Podeljeni sta bili razrešnici Upravi in Nadzornemu svetu, v novo sestavo slednjega pa sta bila imenovana Miha Grilc in Michael Rösl.

V VZMD se pripravljajo na intenzivno skupščinsko obdobje v sledečih dveh tednih, ko se bo zvrstilo preko 20 skupščin, skupščinsko dogajanje pa so spremljali tudi v preteklih tednih. Konec julija je tako potekala skupščina družbe IGMAT, d.d., ki je sprejela sklep o uporabi 1,28 mio € bilančnega dobička, pri čemer so za dividende namenili 306.730,00 € oz. 10,00 € bruto na delnico. Minuli teden je potekala tudi skupščina družbe TALUM B, d.d., v primeru katere je VZMD pred kratkim uspel zagotoviti uspešno skupno prodajo za večino delničarjev, združenih v okviru »Delniške OPORE«. Tudi na tej skupščini je bil sprejet sklep o delitvi dividend v višini 0,11 € bruto na delnico, za kar bo družba namenila celoten bilančni dobiček leta 2023 v višini 27.703,00 €. Ta ponedeljek je potekala še skupščina družbe ELEKTROOPTIKA, d.d., ki je poslovno leto 2023 zaključila z 895.870,66 € bilančne izgube - po navedbah poslovodstva še vedno posledica v letu 2013 zlorabljenega instituta elektronske izvršbe s strani družbe Atractor Project Management. Skupščina je v Nadzorni svet imenovala Irmo Frelih, Jano Cimerman  in Sama Cafnika.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si