RADIO KOPER, 27.11.2006, AKTUALNO, 14.00
Poročali smo že, da je bilo pred časom na letni konferenci Sindikata pomorščakov Slovenije zelo vroče. Razprtije so šle tako daleč, da so predsednika hoteli zamenjati leto dni pred iztekom mandata. Zdrahe pa se nadaljujejo in ni jim videti konca. Prizadevanja, da bi predsednika sindikata pomorščakov Slovenije zamenjali, so se začela pred tedni, ko so po imenovanju novega nadzornega sveta delavcev dosegli, da ni več njegov član.

Kaj so glavni očitki Karlu Filipčiču, pa predstavnik pomorščakov, kapitan Andraž Drašček.
ANDRAŽ DRAŠČEK (predstavnik pomorščakov): Glejte, glavni očitki predsedniku pomorščakov Slovenije so sum nezakonitega poslovanja sindikata ter nenamenska potrošnja sindikalnega denarja. Prišle so zahteve sedmih ladij o reviziji poslovanja sindikata za obdobje zadnjih petih let. To sem tudi jaz predlagal na tej konferenci, katera je bila 04. novembra. Poleg tega se pa tudi na tej konferenci je predsednik sindikata iritiral pomorščakov, naj prodajajo te delnice, katere še niso bile prodane pomorščakom družbi Mercata. Se pravi, da je tudi neposredno vpleten v izdajo delnic pomorščakov.
NOVINARKA: Predsednik sindikata pomorščakov Slovenije Karel Filipčič ni želel pred mikrofon, napisal pa je izjavo, ki jo deloma povzemamo. V njej pravi, da je denar sindikata porabljen v skladu s predpisi, kar je ugotovil tudi nadzorni odbor, podporo pa mu je na redni letni konferenci izreklo tudi 32 delegatov. Dejal je še, da so se zapleti in apetiti začeli potem, ko so se voznine naglo dvignile in je poslovanje zacvetelo. V lanskem letu se je pojavila družba s sedežem v Portorožu ter začela odkupovati delnice od pomorščakov. Pomorska družba, ki ima v lasti 15,8 odstotni delež ladjarja, naj pomorščakov ne bi sprotno seznanjala z razmerami v podjetju oziroma o poslovanju. Filipčič je še dodal, da je sindikat pomorščake o tem sproti obveščal, tako o stanju v podjetju kot tudi o tem, naj delnic ne prodajajo. Sindikat se je povezal z Združenjem malih delničarjev Slovenije, kjer so jim zagotovili vso pomoč, tako tistim, ki so že prodali delnice ko tudi delničarjem Pomorske družbe. Naj spomnimo, da so se v letih 1991 do 1995 pomorščaki odločili kreditirati podjetje zaradi izredno slabega poslovanja in grožnje, da bo šlo podjetje v stečaj. Sprva so odvajali od plače dvajset, naslednja leta pa deset odstotkov od svojega osebnega dohodka. Rizik, ki so ga takrat pomorščaki sprejeli, se je spremenil v lastniški delež v podjetju skozi Pomorsko družbo, ki ima v lasti 15.8 odstotka ladjarja.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Ni avtorja
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Aktualno
Datum: 27. 11. 2006
Termin: 14:00
Trajanje:2