RA SLOVENIJA 1, 15.07.2006, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00
V državnem zboru včeraj sprejeti novi zakon o prevzemih po mnenju predlagateljev, Ministrstva za gospodarstvo, prinaša večjo zaščito malih delničarjev v postopkih prevzemov podjetij. Sedanja praksa je med drugim pokazala, da so bili mali delničarji odrinjeni na rob, saj so se o podrobnostih prevzemov dogovarjali večji delničarji. Po novem bo drugače, saj zakon določa enakopravnost vseh, od države, do malih delničarjev. Prispevek Milana Trobiča.


MILAN TROBIČ: Pri zaščiti malih delničarjev je v novem zakonu najpomembnejše to, da ko se prevzemnik odloči, da bo prevzel kontrolni delež v ciljni družbi, imajo mali delničarji možnost izbire, ali bodo podpirali kakršne koli odločitve kontrolnega delničarja, ali pa bodo izbrali drugo pot in se bodo iz takšne družbe umaknili. Po besedah mag. Dušana Pšeničnika iz Ministrstva za gospodarstvo ponuja takšna pot ureditev obvezne prevzemne ponudbe, pri tem pa je zelo pomembno, po kakšni ceni se je mali delničar pripravljen umakniti iz družbe, kar ureja institut pravične cene. Ta določa:
DUŠAN PŠENIČNIK: Da je to najvišja cena, ki jo je prevzemnik ali ta kontrolni delničar v zadnjih dvanajstih mesecih kadar koli ponudil za vrednostni papir te družbe.
TROBIČ: Hkrati pa so mali delničarji zaščiteni za prihodnja stanja, če bi kontrolni delničar tudi v nadaljnji 12 mesecih kupoval vrednostne papirje po višji ceni. Potem bo moral malim delničarjem, ki so sprejeli ponudbo, doplačati razliko v ceni. Ključna rešitev zakona o prevzemih je ta, a imajo mali delničarji pravzaprav enake možnosti kot vsi drugi delničarji. To odpravlja doslej pogosto prakso, da so pri prevzemu večji igralci na trgu sklepali dogovore o samih prevzemnih ponudbah in ceni mimo malih delničarjev, ki pri tem niso mogli sodelovati. Posebna zaščita malih delničarjev je tudi v določbah o povezanih osebah, pri sankcijah in pri večji vlogi agencije za trg vrednostnih papirjev, ki dobiva aktivno legitimacijo, kar pomeni, da bo lahko na samih skupščinah in po njih posamezne sklepe izpodbijala.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 15. 07. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:3