RA SLOVENIJA 1, 15.07.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.30

Ker so poslanke in poslanci na junijski tako imenovani protitajkunski izredni seji vladi naložili, naj v enem mesecu pripravi poročilo o tem, kaj je in kaj bo še storila za učinkovitejše preganjanje gospodarskega kriminala in tajkunov, naj bi ga vlada sicer z zamudo, a vendarle, obravnavala predvidoma na četrtkovi seji. Kakšna je vsebina, bo znano po seji, državni zbor pa naj bi se z njo seznanil na izredni seji konec meseca. Simeona Rogelj.


SIMEONA ROGELJ: Državni zbor je v začetku junija po celodnevni razpravi o koncentraciji kaptiala v Sloveniji vladi med drugim naložil, naj pripravi poročilo o poteku lastniških koncentracij v Pivovarni Laško, Istrabenzu in Merkurju ter drugih družbah, naj preuči osebno odgovornost vpletenih in možnosti ustanovitve finančne komisije ter na podlagi ugotovitev predlaga morebitne spremembe zakonodaje in druge ukrepe. Tudi za večjo pluralnost na medijskem področju, ki naj bi bila ogrožena ravno zaradi lastniških povezav. Vlada bi o ugotovitvah morala državnemu zboru poročati v tridesetih dneh, a s tem zamuja, opozarja opozicijski poslanec Dušan Kumer, SD, in dodaja, da si koalicijska s protitajkunsko vojno je lajša slabo vest zaradi neuresničenih prevolilnih obljub o preganjanju gospodarskega kriminala.
DUŠAN KUMER: Ker nič niso naredili, ampak so ravno v tem obdobju se pojavili ti tako imenovani znameniti tajkuni, ima slabo vest, in zdaj skuša pred volitvami ponovno volivce žejne prenesti preko vode, s tem da zopet se angažira boj proti gospodarskemu kriminalu. V treh letih in pol pa ni storila nič.
ROGELJ: Kumer v četrtek od vlade ne pričakuje drastičnih ukrepov za pregon gospodarskega kriminala. Vodja poslanske skupine, koalicijske SDS, Jože Tanko pa očitke o predvolilnih potezah zavrača:
JOŽE TANKO: Ta koalicija dobila mandat predvsem zaradi boljšega programa, ne pa zaradi boja proti korupciji, ampak kljub temu smo se mi v tem mandatu tako na normativni in zakonodajni ravni kot tudi v tem praktičnem delu precej posvetili korupciji, mislim, da se bo ta boj proti korupciji nadaljeval.
ROGELJ: Tanko vsebine vladnega poročila ne pozna, bo pa SDS, če bo konec meseca sklicana izredna seja, predlagala, da bi državni zbor obravnaval tudi to poročilo.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 15. 07. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:2