RA SLOVENIJA 1, 11.04.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.37

Vlada je na včerajšnji seji določila spremembe in dopolnitve zakona o prevzemih. Z njimi širi veljavnost določil tudi na nejavne delniške družbe. Doslej so veljala le za tiste nejavne delniške družbe, ki imajo več kot 250 delničarjev in 4 milijone evrov osnovnega kapitala. Po novem pa se zakonski prag znižuje na vse nejavne delniške z bodisi 250 delničarji, bodisi 4 milijoni evrov osnovnega kapitala. S tem se povečuje zaščita malih delničarjev. Poroča Milan Trobič.


MILAN TROBIČ: Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič pozdravlja novelo zakona, ki bo dejansko izboljšala stopnjo zaščite malih delničarjev in preprečila marsikatero izigravanje. Opozarja pa, da v postopkih oblikovanja besedila novele niso upoštevali vseh predlogov združenja, ki izhajajo iz njihove vsakodnevne prakse, zato so nekatere zadeve, ki so lahko podlaga za oškodovanje malih delničarjev odprte.
KRISTJAN VERBIČ: Tukaj gre v prvi vrsti za sklad lastnih delnic, kjer naši predlogi niso bili upoštevani in sprejeti in pa za vprašanje iztisnitev malih delničarjev, za katere veste, da so praktično postale neke vrste nacionalni šport.
TROBIČ: Prvič pravi, da bodo svoje predloge zastopali v nadaljnjih postopkih sprejemanja novele zakona po skrajšanem postopku, kar je zelo pozitivno, saj bo to lahko preprečilo nova oškodovanja. Bolj kritičen pa je dr. Borut Bratina z Ekonomske poslovne fakultete v Mariboru.
DR. BORUT BRATINA: Jaz mislim, da je takšno popravljanje iz meseca v mesec ali pa na vsaka pol leta, da to ni najbolj sistemsko, da je to bolj, ne vem, za ustvarjanje vtisa kako velika skrb je za male delničarje, ki so res prepuščeni včasih na milost in nemilost.
TROBIČ: Bratini se zdi pomembno, da učinkovitost zakona o prevzemih ni odvisna od samega zakona, ampak od znanja in zavedanja malih delničarjev. Vsi delničarji se morajo zavedati, da morajo v prvi vrsti sami poskrbeti za svoje interese, zato so zakonska besedila le nujna dodatna pomoč, ki jo je treba uporabiti pravočasno.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 11. 04. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:2