TV SLOVENIJA 1, 07.10.2013, DNEVNIK, 19.07

Novi nadzorniki_v_Luki_KoperJASMINA JAMNIK: Predsednik uprave Luke Koper, Gašpar Gašpar Mišič ne izpolnjuje več pogojev za vodenje pristanišča. Delničarji so namreč na skupščini spremenili statut družbe, po katerem mora imeti predsednik uprave univerzitetno visokošolsko izobrazbo in najmanj 5 let delovnih izkušenj v velikih gospodarskih sistemov. Poleg novega statuta je Luka Koper dobila tudi nove nadzornike. Pet od šestih so zamenjali, ostala je le predstavnica občine Koper. Usoda Gašparja Gašparja Mišiča je zdaj v njihovih rokah.


ELEN BATISTA ŠTADER: 67 odstotkov državnega kapitala v Luki Koper bodo poleg treh predstavnikov delavcev in enega predstavnika občine zastopali: Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica uprave zavarovalnice Prva Group, Elen Twrdy, dekanica piranske fakultete za pomorstvo in promet, Rado Antolovič, nekdanji favorit za vodenje Luke, zdaj zaposlen v Dubaju, Žiga Škerjanc iz Soda ter Andrej Šercer iz Vzajemne. Novi pa niso le obrazi, ampak tudi pravila delničarji so skoraj soglasno spremenili statut, ki nad upravo uvaja bistveno večji nadzor, predstavnikom delavcev jemlje pooblastila.
ŽARKO SAJIČ (SOD): Večinski delničar je odločil in mislimo, da je tako tudi prav.
BATISTA ŠTADER: Po novem statutu celo delavskega direktorja imenuje in razrešuje nadzorni svet, mali delničarji so napovedali tožbo.
RAJKO STANKOVIČ (Društvo mali delničarji Slovenije): To kaže, da nekdo namerno želi destabilizirati Luko Koper, kdo je to, bo pa izkazal čas.
MLADEN JOVIČIČ (predstavnik delavcev v nadzornem svetu): Zdaj so se spremenili v kavboje s pištolami in so prišli v Luko Koper si zagarantirati tudi tisto, kar jim po nekih demokratičnih načelih ne pripada.
BATISTA ŠTADER: Statut po novem tudi določa, da družbo skupaj zastopata predsednik uprave in eden izmed članov. Mišič še nima pogodbe, član uprave je nedavno odstopil, zato se postavlja logično vprašanje, je delovanje družbe morda že zdaj onemogočeno.
SAJIĆ: Menimo, da se bo o tem izrekel nadzorni svet in da se bo tudi ta, bi rekel ovira oziroma neke vrste anomalija odpravila.
BATISTA ŠTADER: Novost so tudi nove zahteve, predsednik in člani uprave naj bi imeli univerzitetno izobrazbo in pet let delovnih izkušenj v velikih sistemih. Gašpar Gašpar Mišič teh pogojev ne izpolnjuje, a ga to ne skrbi.
GAŠPAR GAŠPAR MIŠIČ: Nov nadzorni svet ne bo podpiral mene, če bo podprl, bo podprl moj program.
BATISTA ŠTADER: Mnenja, ali bodo novi pogoji veljali tudi za Mišiča, so bila danes različna.
SAJIČ: Menim, da to ne bo vplivalo na gospoda Mišiča, ker te zadeve ne veljajo za nazaj.
BATISTA ŠTADERKdaj se bodo sestali novi nadzorniki, ni znano, je pa Mišičeva usoda v njihovih rokah. Po nekaterih nizjavah v javnosti, denimo Rada Antoloviča, pa ni več tako samoumevno, da si bodo prav vsi predstavniki države prizadevali za Mišičevo razrešitev. Dogovor z občino o tem, da v nadzornem svetu ostane predstavnik lokalne skupnosti pa je nekaj ostrine vzel tudi nocojšnjemu zboru za pristanišče, za večje pravice tistih, ki so Luko gradili in od nje živijo, se je nocoj zavzelo okrog 50 ljudi.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Batista Štader Elen
Teme: mali delničarji, skupščina Luka Koper
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 07. 10. 2013
Termin: 19:07
Trajanje:2