http://www.sta.si/vest.php?id=1090974
Uprava Petrola podrobneje pojasnila odgovore malim delničarjem
Ljubljana, 25. septembra (STA) - Uprava Petrola je danes predsedniku Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjanu Verbiču natančneje pojasnila odgovore na vprašanja v zvezi z okvirnim sporazumom o ustanovitvi skupnega podjetja z ruskim Lukoilom. Uprava, ki je odgovore že objavila 14. septembra na spletnih straneh Ljubljanske borze, je na srečanju Verbiču zagotovila, da ima mandat nadzornega sveta za pogajanja in izvedbo aktivnosti poslovnega strateškega sodelovanja z Lukoilom, so sporočili iz Petrola.


Uprava je na srečanju zatrdila, da bo o vseh pomembnejših poslovnih dogodkih, ki bi lahko vplivali na ceno delnic, še naprej javno obveščala vse delničarje. Napovedala pa je tudi objavo obširnejših četrtletnih poročil.
Iz Petrola so še sporočili, da so naklonjeni ideji o ustanovitvi sekcije Petrolovih delničarjev znotraj združenja. Uprava bo tako skupaj z združenjem preučila možnosti morebitne podpore in sodelovanja. Glede Verbičevega predloga, da bi bil v nadzornem svetu tudi predstavnik malih delničarjev, pa so pojasnili, da člane sveta predlagajo nadzorniki, potrdi pa jih skupščina.
Kot je znano, sta Petrol in Lukoil 28. avgusta sklenila okvirni sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja za prodajo naftnih derivatov na območju srednje in jugovzhodne Evrope. V podjetju Petrol Lukoil, ki bo imelo sedež v Sloveniji, bo imel Petrol 51-odstotni, Lukoil pa 49-odstotni delež.
Mali delničarji Petrola naj bi bili o sporazumu med Petrolom in Lukoilom obveščeni prek medijev, zaradi česar so na upravo v začetku septembra naslovili vprašanja o vsebini in ciljih sporazuma, načrtovanih statusnih spremembah ter med drugim o prenosu sredstev pri ustanavljanju skupnega podjetja. Po pojasnilih uprave okvirni sporazum določa korake za ustanovitev in delovanje skupnega podjetja ter pogoje, ki morajo biti izpolnjeni pred sklenitvijo zavezujočih pogodb.



Medij: STA (Splet)
Avtorji: STA
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Slovensko gospodarstvo
Datum: 25. 09. 2006