TV SLOVENIJA 1, 31.05.2008, DNEVNIK, 19.00

MANICA J. AMBROŽIČ: Večina odmevnih imen zadnjega dogajanja, povezanega s kopičenjem kapitala, se je, kot smo dejali, opravičila. Poglejmo, kaj o tem menijo nekateri udeleženci seje.
ERIK BLATNIK: Prvi mož Urada za varstvo konkurence Jani Soršak, danes mimogrede na seji sploh ni prišel do besede, včeraj pa je obiskal poslance SDSa, kjer so premlevali načine, kako izboljšati učinkovitost njegovega dela in nadzor trga, Janše, Bavčarja, Šrota, Andrijane Starina Kosem in ostalih odsotnih danes sploh ni pogrešal.


JANI SORŠAK (direktor Urada za varstvo konkurence): Torej, če bom hotel govoriti s temi osebami, bom že zagotovil prisotnost. Tako, da torej njihova neudeležba na današnji seji za naše delo ne pomeni nič.
BLATNIK: Kot je znano, so pri managerskih odkupih največkrat kratko potegnili mali delničarji, ki so bili izrinjeni iz lastništev družb. Za svoje delnice pa so velikokrat dobili manj denarja, kot bi ga morali. Njihov zagovornik iz združenja malih delničarjev zato izredno sejo o kopičenju kapitala podpira. Prepričan pa je tudi, da bodo morali glavni akterji slej ko prej javnosti pojasniti, kako so prišli do, za normalnega smrtnika, nepredstavljivega premoženja.
KRISTIJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih deležnikov): Tudi nenazadnje dokumenti, kolikor so resnični, ki prihajajo na plano, izpričujejo stvari, ki bodo zahtevale brez nadaljnjega tudi pojasnila pred ustreznimi organi.
BLATNIK: V razpravi smo velikokrat slišali očitke opozicije, da bi se seje moral udeležiti tudi premier Janša, saj da je ravno njegova politika omogočila največ prevzemov. Enakega mnenja je tudi nekdanji prvi mož Mercatorja.
ZORAN JANKOVIĆ (nekdanji predsednik uprave Mercatorja): Če je on začel proces, bom rekel, te privatizacije, jaz besede tajkun ne uporabljam, potem, kako naj ne bi drugi nehali. Če je on to naredil, po izjavi Boška Šrota in Andrijane Starine Kosem - dveh na tem sestanku, zato da bo dobil vpliv v Delu, so potem ostali našli interes. Torej, če bi on prišel danes na to sejo, sem prepričan, da bi tudi ostali prišli.
ANDREJ VIZJAK (minister za gospodarstvo): Vlada je mene pooblastila mene, da zastopam stališče vlade in seveda ne samo mene, tudi kolege, ki so danes bili na seji. Kar se pa teh posameznikov tiče, je verjetno to njihova možnost, da se tega seveda ne udeležijo. Javnost si pri tem lahko svoje misli.
BLATNIK: Veliko dela torej v prihodnje čaka preiskovalne institucije in nadzornike trga, da bodo ugotovili nezakonito kopičenje kapitala. Kaj se bo iz vsega tega na koncu izcimilo - bo kdo kaznovan, morda razlaščen, bo tako kot vedno pokazal čas. Medtem pa lahko le upamo, da pri vsem skupaj ne gre le za poceni politično propagando. Volitve so namreč vse bližje.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Blatnik Erik
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 31. 05. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:4