• Medij: RTV SLO, MMC
  • Datum objave: četrtek, 30.08.2018

TV SLOVENIJA 1 31.8.2018

TV SLOVENIJA 1, 30.08.2018, DNEVNIK, 19:12

ELEN BATISTAŠTADER (voditeljica): Odmeva tudi novica o verjetni prodaji Perutnine Ptuj. Ptujsko mesno predelovalno podjetje bi lahko v kratkem dobilo novega lastnika, neuradno francosko družbo V Perutnini in pri njeni večinski LDC. lastnici, Slovenski industriji jekla, informacij o tem ne dajejo, po današnji skupščini delničarjev podjetja pa smo izvedeli, da se s Francozi že pogovarjajo o prodaji. Mali delničarji se zato povezujejo.

 

JANEZ KRUŠIČ STERGULJC (novinar): Pred skoraj tremi leti so takratni delničarji odločili, da Perutnino Ptuj dokapitalizirajo s pomočjo Slovenske industrije jekla. Ta si je s 40 milijonov evro zagotovila 45 odstotni lastniški delež. Danes imajo ruski lastik že več kot 90 odstotni delež podjetja. Očitno uspešnega, saj je družba lani ustvarila 15 milijonov evrov bilančnega dobička in posluje dobro. To je verjetno eden izmed razlogov, da se zanjo pet zanima francoski LDC.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Govora o tem je bilo neformalno v sklopu dnevnega reda skupščine seveda pač pa med predstavniki delničarjev.

KRUŠIČ STERGULJC: Kako daleč so z morebitno prodajo in postavitvijo cene Verbič noče ugibati, očitno pa se teren za spremembo lastnika pripravlja. Mali delničarji, več kot 5000 jih je, se namreč nameravajo aktivneje vključiti v zgodbo.

VERBIČ: Bomo aktivno pristopili k postopkom, da povežemo delničarje, preko 3000 jih je namreč na ukinjenih registrskih računih pri ki na ta način od svoje naložbe vendarle lahko nekaj dobijo. Če bodo ostali na ukinjenih registrskih KDD, računih pa bodo prejeli nič.

KRUŠIČ STERGULJC: Ob morebitni skupni prodaji bi tako verjetno prišlo do izstopa večine preostalih delničarjev, ki KRUŠIČ STERGULJC: seveda pričakujejo pošteno ceno. Če bo na koncu kupec res ki si je pred leti Perutnino že ogledal, bi ta postala del LDC, največjega francoske prehrambene multinacionalke, ki zaposluje skoraj 20.000 ljudi.