VEST.SI, 18. 6. 2008, NOVE NKBM NE DAMO, 20:11

VLADO KRAMBERGER(predsednik neformalne civilne pobude): In kot vidimo preko medijev se on zdaj sam pogovarja in tudi se predstavlja kot nek delničar, kot smo videli na spisku ga sploh ni, med delničarji in bi zdaj zastopal, kot nek samooklican možakar, vse te male delničarje, kar ne gre. Najprej se moramo zbrat in pooblastila zbrat, potem bo lahko nekdo sploh zastopal te male delničarje.


NOVINAR: In to bo civilna iniciativa storila zdaj, ali kaj, vi pa ste tisti, ki vam gre verjet?
KRAMBERGER: Ja, vsekakor smo mi tisti, ki nam gre verjet.
NOVINAR: Koliko pooblastil za zastopanje malih delničarjev že imate, vsaj malih delničarjev Nove KBM in ali pričakujete, da boste do same skupščine delničarjev zbrali dovolj, da pridete v elito tistih 200-tih največjih?
KRAMBERGER: Za enkrat še nimamo pooblastil, kajti pa pooblastila se zdaj komaj začnejo pošiljat, ne, to bo zdaj komaj šlo ven, to je tako kot bo tudi NKBM pošiljala, tako mi, tudi VZMD in seveda tu se bo zdaj komaj začelo zbirat, zato še nihče nima nič pooblastil zbranih. Mi pa seveda upamo in želimo, da bomo čim več zbrali, pa seveda, maksimum je okoli 23 procentov, ampak dobro, to je pač teoretično maksimum, želimo pa seveda čim več in pa naša vloga kaj pa je, je pa to, da bomo mi organizirali podporo, tehnično podporo s strokovnjaki in da bomo poštene informacije ljudem dajali, da bodo vedeli za kaj se gre.
NOVINAR: Česa vas je strah, namreč nekaj podatkov ste prej že našteli, od padanja vrednosti same delnice, česa vas je torej strah male delničarje Nove KBM?
KRAMBERGER: Tukaj nas je strah klasičnega scenarija že iz preteklosti. Ker če gledamo do sedaj kako se je dogajala iztisnitev malih delničarjev, ker tudi tukaj, mi ki smo začeli že leta 2006, 2007, ko se je začelo govorit o privatizaciji NKBM, smo mi začeli pritiskat na ministra, na vlado. No, potem so le popustili in so dali 25 procentov (manjka beseda) delnice malih delničarjev, ne. Ker smo le toliko pritiska ustvarili. No, ampak zdaj, zdaj so pa naredili drug scenarij, torej ljudem so nekaj dali in torej en del so malo (manjka beseda) ljudi. Zdaj pa jih je seveda treba spravit ob te delnice, da bodo le lahko dosegli ta cilj, katerega so imeli že prvotno.
LOVREC: Povejte Predrag, računica. Koliko ste že izgubili s tem, da ste mali delničar Nove KBM?
PREDRAG ĐAJIČ(predsednik neformalne civilne pobude): Kot mali delničar direktno izgube, jaz vem, da velika večina ljudi raje ne računa. Pri eni delnici, da bom jaz plačal še 25 evrov zraven, plus izgubil en, dva, tri evre na sami vrednosti, pomeni trenutno stanje, ki je bilo zjutraj, pogled na borzi, na Novi KBM, so ljudje v čistem minusu. Plus dividenda, ki je namenjena z 0,2 evra v bistvu slabše kot pa so (manjka beseda) oziroma stanje v državi, ki je normalno, gospodarsko. Pomeni, je minus na čisto vseh fazah, plus tretja stvar, da še bom na koncu moral kot delničar pooblastit neko osebo, ki je na drugi strani banke pa upravlja s tem denarjem (manjka del besedila).
LOVREC: Če vas banka in politika ne uslišita, kaj boste naredil?
ĐAJIČ: Glejte, ne gre se za uslišanje banke, oziroma politike. S strani ministrstva ni pomoči, s strani banke, bom rekel, vemo vsi kakšne so zgodbe, vem samo eno, da tako kot jaz, kot majhen delničar, bom rekel mali delničar Nove KBM, tudi ostali ljudje, ki so investirali, ki jih je več kot 100.000 mislim, da imajo, da imamo skupaj željo, da naredimo nekaj, da pride enkrat pravica, oziroma (manjka del besedila). Mi računamo na podporo ljudi, ki tudi dnevno kličejo in nas podpirajo, iščejo, da v bistvu naredimo, tudi kot sem rekel že prej, da gremo tudi na stojnice (manjka del besedila). Da se pač enkrat zadosti tem zadevam, ki pač (manjka beseda).



Medij: Vest.si (Video)
Avtorji: Lovrec Vesna
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Ostalo
Datum: 18. 06. 2008
Termin: 20:11
Trajanje:4