STA 14.1.2019

Ljubljana, 14. januarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Kraj letošnje majske izvedbe mednarodnega salona Internautica še vedno ni znan. Potem ko naj bi se ta preselil iz Portoroža v Koper, je koprski župan Aleš Bržan odpovedal sodelovanje, ki ga je sicer tik pred volitvami sklenil prejšnji župan Boris Popovič. Direktor Internautice Jurij Korenc ocenjuje, da je v ozadju namera Marine Portorož, katere lastništvo prehaja iz Term Čatež oz. DZS v lastništvo skupine Adventura Holding, da v istem terminu pripravi svoj navtični sejem, danes piše Delo.

Silvo Berdajs, vrsto let najvplivnejši sindikalist na Slovenskih železnicah, se po današnjem pisanju portala Siol vrača ne samo v nadzorni svet SŽ Infrastruktura, kot je v petek pisal Dnevnik, temveč tudi v nadzorna sveta krovne družbe železnic in gradbenega podjetja SŽ-ŽGP. Berdajs je iz njih aprila lani odšel po objavi groženj uslužbencu Slovenskih železnic Antonu Škrinjarju, sedaj pa se vrača na funkcije, za opravljanje katerih je predlani skupaj prejel približno 30.000 evrov neto sejnin in drugih plačil, še navaja Siol.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je sredi novembra v stečaju hrvaškega podjetja Euro koncern prevzela vilo Operetta v središču Opatije. Za nakup je na spletni dražbi hrvaške Finančne agencije (Fina) ponudila izklicno ceno 18,5 milijona hrvaških kun (okoli 2,5 milijona evrov), a ji kot upnici - glavna upnica družbe je bila Factor banka (danes DUTB), ki je podjetju leta 2009 posodila 7,5 milijona evrov - kupnine ne bo treba plačati, saj bo z njo pobotala terjatev, danes piše časnik Finance. V DUTB so za časnik povedali, da nepremičnina zaradi postopkov na Hrvaškem še ni v lasti DUTB. Kot vsako premoženje bo DUTB tudi tega ob primernem času in razmerah na trgu prodala po najvišji možni ceni, podrobnosti o upravljanju posameznega premoženja pa ne morejo razkrivati, so dodali v DUTB.

Prevzemna ponudba družbe Nanotehna Plus, ki se je pri tem povezala z družbo Riosi, za 14 odstotkov delnic družbe TKI Hrastnik, ki jih še nista imela v lasti, je bila uspešna, je ugotovila Agencija za trg vrednostnih papirjev. Prevzemno ponudbo je sprejelo 12 delničarjev, ki so bili skupno imetniki 0,54 odstotka vseh delnic ciljne družbe. Prag uspešnosti prevzemne ponudbe ni bil določen. Nanotehna Plus ima sedaj v lasti 51,29 odstotka, Nanotehna Plus in Riosi pa imata skupaj v lasti 86,53 odstotka vseh izdanih delnic TKI Hrastnik.

Dobri dve leti po iztisnitvi so v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) uspeli 259 malim delničarjem družbe Trimo zagotoviti dodatno denarno odpravnino. V prejšnjem tednu so namreč v združenju prejeli sklep, s katerim je Okrožno sodišče v Novem mestu potrdilo poravnavo glede višine primerne denarne odpravnine zaradi izključitve. Iztisnjeni mali delničarji bodo poleg 2,17 evra denarne odpravnine zdaj prejeli še dodatnih 76 centa na delnico, luksemburška družba European Architectural Systems pa jim jih mora nakazati v roku 15 dni od dneva, ko bo uradno izvedela za potrditev poravnave, so sporočili iz VZMD.

Okrožno sodišče v Mariboru je danes začelo stečaj nad družbo Zlata Moneta II. Gre za eno od družb v lasti Medaljona, prek katerega so nekdanji vodilni Probanke obvladovali banko. Probanko so pred leti nadzorovano likvidirali, premoženje pa pripojili k DUTB. Zlata Moneta II ima v lasti še nekaj deležev v nekaterih družbah, kot so Ekonomski institut Maribor, Panvita MIR in Koto. Njen stečaj bo vodila upraviteljica Tanja Praprotnik, upniki pa lahko terjatve prijavijo do 15. aprila, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Medij: STA

Avtor: bdo/bg/jb/kk