RA SLOVENIJA 1, 08.07.2008, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00

Skupščina delničarjev Nove Kreditne banke Maribor je danes med drugim odločala o delitvi 10 milijonov evrov lanskega bilančnega dobička. Na veliko razočaranje in ogorčenje malih delničarjev, ki jih je v drugi največji slovenski banki 103 tisoč, je potrdila predlog uprave, da se za dividende nameni 4,7 milijona evrov, ali 20 centov na delnico. prav tako ni bil izglasovan predlog vse slovenskega združenja malih delničarjev o zastavi nadzornega sveta. Lidija Vizantin.
LIDIJA VIZANTIN: Precej malih delničarjev je danes razočarano in protestno zapustilo zasedanje, saj njihovi nasprotni

predlogi glede delitve dobička niso bili deležni podpore. Takole je povedal eden od odhajajočih.
Torej krade se na vse mogoče načine pa nam še to hočejo zdaj uničiti.
VIZANTIN: Združenje malih delničarjev je predlagalo izplačilo dividende 40 centov na delnico in tudi imena dveh svojih delničarjev, ki bi v nadzornem svetu zastopali prav interese malih delničarjev. Po sklepu skupščine ostaja v nadzornem svetu štirje dosedanji člani med katerimi je tudi dosedanji predsednik nadzornikov Daniel Blejc, s 1. septembrom pa se jim bo pridružilo pet novih. Glede sprejetih sklepov je razočaran tudi predsednik združenja malih delničarjev Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Žal se je na tej skupščini pokazala velika aroganca oblasti in pa moč preglasovanja tako pomembne institucije kot je slovenska odškodninska družba in pa Republika Slovenija sta podale predloge, ki so formalno neustrezni, nimajo ustreznih zakonskih podlag.
VIZANTIN: To pa naj bi bilo slabo znamenje tudi za prihodnjo prodajo podjetji, v katerih je država še lastnica. Sicer pa na tri sprejete sklepe napoveduje tudi izpodbojne tožbe. Veliko bolj zadovoljni pa so s potekom skupščine uprava in nadzorni svet. Sprejeti sklepi naj bi omogočali razvoj banke. Matjaž Kovačič predsednik uprave.
MATJAŽ KOVAČIČ: Dokapitalizacija, ki je predvidena in je bila tudi izglasovanja na naše veliko veselje in mislim, da bo zadoščala za te načrte, kajti ta primarni kapital ali pa povečanje osnovnega kapitala nam daje tudi finančni vzvod za povečanje podrejenih obveznosti.
VIZANTIN: o tem koliko je bilo malih delničarjev zastopanih na skupščini, pa pravi.
KOVAČIČ: Bilo je zbranih 12 tisoč 918 pooblastil veljavnih. Tako, da to nas je zelo veselilo, ker smo s tem postavili ponovno nov rekord v Sloveniji.
VIZANTIN: Sicer pa je bilo na skupščini 120 vseh delničarjev banke, ki so zastopali več kot 70 % kapitala.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Vizantin Lidija
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, NKBM - Nova Kreditna banka Maribor
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 08. 07. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:2