TV SLOVENIJA 1, 08.07.2008, DNEVNIK, 19.28

ELEN BATISTA ŠTADER: Delničarji NKMBa so se danes sestali na prvi redni skupščini po odprodaji državnega deleža. Banka je prejšnje poslovno leto končala z 42 milijoni evrov čistega dobička. Delničarji so danes odločali o prerazporeditvi dobrih 10 milijonov evrov, vendar predlog Združenja malih delničarjev, da bi banka izplačala višje dividende, pa tudi, da bi v nadzornem svetu sedel njihov predstavnik, ni uspel.


DRAGICA VUJANOVIČ: Začetna vnema več kot 100.000 delničarjev Nove kreditne banke Maribor se je, kot kaže, unesla. V Turnerjevi dvorani Hotela Habakuk je bilo dovolj prostora za 120 prijavljenih udeležencev na skupščini, nad 12.000 pooblastil je zbrala banka s svojimi pooblaščenci.
NEDELJKO ČIROVIĆ (mali delničar NKBMa): Malo radovednosti, ampak vseeno malo da vidimo informacije.
VENČESLAV PIRC (mali delničar NKBMa): Mislim pa, da praktično ugled v zadnjem času Kreditne banke Maribor pada.
VUJANOVIČ: Mali delničarji pa so očitno pričakovali več besede, saj so številni skupščino ogorčeno zapuščali še pred sklepom.
ANKETIRANEC 1: Splošni vtis je takšen, da mali delničarji ne pomenijo nič. In kaj bi rekel, tam, kjer je kapital, tam je tudi teža.
KRISTJAN VERBIČ (pooblaščenec malih delničarjev NKBMa): Če je Republika Slovenija oziroma njeni upravljavci lahko od državljanov pridobila 310 milijonov evrov, ko je prodajala delež, potem bi morala zagotoviti tudi to, da imajo ti ustrezen nadzor, ustrezen vpliv na poslovanje družbe. Žal ugotavljamo, da temu ni tako.
DANIEL BLEJC (nadzorni svet NKBMa): Je to prvo srečanje, prva javna skupščina v takem obsegu bila izkoriščena iz strani posameznikov tudi kot politična promocija oziroma recimo temu zadovoljevanje nekih interesov, ki jih niso uspeli izkoristiti.
VUJANOVIČ: Sicer pa so na skupščini potrdili sklep o dokapitalizaciji banke, se seznanili s strateškimi načrti in podelili razrešnico sedanjemu in imenovali 5 novih nadzornikov v sicer 9-članski svet, ki bo nastopil s 1. septembrom, razen če ne bo razveljavljen zaradi napovedane izpodbojne tožbe Vseslovenskega združenja delničarjev.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Vujanovič Dragica
Teme: Kristjan Verbič, NKBM - Nova Kreditna banka Maribor
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 08. 07. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:2