TV SLOVENIJA 1, 11.06.2008, DNEVNIK, 19.27

MANICA J. AMBROŽIČ: Na skupščini Gorenja so objavili prevzem nizozemskega podjetja Atack, vrhunskega ponudnika bele tehnike. Delničarjem bodo po skupščini, na kateri so bili predstavniki lastnikov 65 odstotkov kapitala, izplačali 0,45 evra dividende za delnico.


DUŠKA LAH: S prevzemom podjetja Atack, gre za zgodovinski korak v Gorenju, zanj bodo odšteli 130 milijonov evrov. S tem pridobivajo pomemben tržni delež v državah Beneluxa. Zaradi nakupa pa ni bojazni za zmanjševanje proizvodnje v Sloveniji, saj se Atack ukvarja predvsem z razvojem, nabavo in prodajo bele tehnike.
FRANJO BOBINAC (predsednik uprave Gorenja): Pomembno se nam zdi tudi to, da smo s prodajalcem dogovorili prepoved prodaje teh delnic, ki jih bo dobil kot del kupnine za obdobje naslednjih 4 let. To pomeni, da Gorenje s tem, ko na nek način kupuje to podjetje v enem delu tudi z lastnimi delnicami, pravzaprav si utrjuje svojo lastniško strukturo.
LAH: Prevzem so objavili na današnji skupščini Gorenja, kjer so mali delničarji želeli razčistiti pogoje za pridobivanje in odsvajanje lastnih delnic in izključitev prednosten pravice.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Tako da se je danes izkazalo, da je bila zadeva namenjena v pravo smer. To nas veseli, to pozdravljamo, vendarle pa nikakor ne pomeni, da bi se zato odrekli vsem tistim mehanizmom, ki so bili vgrajeni tudi v nasprotni predlog, ki je bil z naše strani tokrat podan, da bi čimbolj natančno opredelili te izjemne pogoje.
BOBINAC: Morda je bilo za katerim izmed teh vprašanj tudi na skupščini mogoče kakšna insinuacija o kakih lastniških zgodbah. Jaz jih seveda na te mestu kategorično zavračam. Gorenje je trdno prepričano, da bo še naprej vzor transparentnosti, legalnosti in tudi etičnosti delovanja. S tem jamčim sam osebno, tudi s svojim ugledom.
LAH: Iz Gorenja še dodajajo, da je bila lanska dokapitalizacija dobra osnova, da so prevzem nizozemskega podjetja sploh lahko izpeljali.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Lah Duška
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 11. 06. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:2