TV SLOVENIJA 1, 12.12.2006, DNEVNIK, 19.29
MANICA J. AMBROŽIČ: Današnja skupščina koncerna bele tehnike Gorenje je prinesla namesto napovedane 50-odstotne dokapitalizacije le 15-odstotno. To je predlagala Kapitalska družba, ki je največja lastnica Gorenja. V KADu menijo, da v Gorenju niso natančno razložili, kam bi vložili sredstva. Zaposleni v Gorenju pa so zaradi današnje odločitve ostali brez predlagane udeležbe pri dobičku.


DUŠKA LAH: Največje slovensko industrijsko podjetje, ki zaposluje skoraj 11.000 ljudi, največ doma, potrebuje za rast in razvoj svež kapital. Na skupščini je največja lastnica Kapitalska družba predlagala nasprotni predlog. Tako je skupščina izglasovala, da se osnovni kapital poveča za največ 15 odstotkov z izdajo 1,8 milijona delnic s prednostno pravico delničarjev.
EMIL PODPEČAN (član nadzornega sveta Gorenja): Ja, nadzorni svet je predlagal v enem koraku 50 procentov povečanja osnovnega kapitala. Eden največjih lastnikov oziroma največji lastnik je pa odločil, da se naj to izvrši postopoma.
LAH: V uprav so s sprejetim predlogom, čeprav z grenkobo v srcu, vseeno zadovoljni.
FRANJO BOBINAC (predsednik uprave Gorenja): Sigurno bi bilo boljše, da bi bilo že v 1. fazi 50 odstotkov, ampak trdim, da je to prvi korak, da je ta zelena luč dana. Da bomo pač malo bolj pogosto hodili na skupščine delničarjev in konkretne projekte razlagali.
LAH: So pa predstavniki malih delničarjev menili, da je sprememba že usklajene odločitve velikega lastnika tik pred skupščino neresna. Sami bodo vložili izpodbojno tožbo.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Zdi se nam potrebno razčistiti vprašanje, ali gre za, po našem prepričanju, na skupščini prisoten kapital, tako namreč določa zakon o gospodarskih družbah, ali pa za interpretacijo, kot je bila podana na sami skupščini. Namreč, da gre za opredeljene glasove.
LAH: Vodilni managerji v Gorenju ne izključujejo možnosti, da bi sami vstopili v kapitalsko strukturo. Skupščina je danes potrdila tudi več novih dejavnosti v Gorenju. Med njimi ni zaslediti zametkov vojaške industrije.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Lah Duška
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 12. 12. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:3