RA SLOVENIJA 1, 02.10.2006, PROGRAM A1, 14.46
Predstavniki Družbe pooblaščenke Ravne na Koroškem, ki zastopa 5.844 malih delničarjev v Slovenski industriji jekla, so danes na Ravnah utemeljili razloge za nestrinjanje z načrtovano prodajo 55,3-odstotnega državnega deleža v SIJ oziroma prodajo SIJ kot celote, pri čemer bodo po njihovem prepričanju mali delničarji oškodovani.

Ker sta država in uprava SIJ večkrat prezrli zahtevo družbe pooblaščenke za pridobitev 20-odstotnih poslovnih deležev v Metalu in Nožih in s tem po njihovem prepričanju oškodovali družbo, so na Okrožno sodišče v Ljubljani vložili tožbo, s katero zahtevajo izročitev poslovnih deležev, v nasprotnem primeru pa pričakujejo odškodnino v višini 27 milijard tolarjev.
PETRA LESJAK: V Družbi pooblaščenki Ravne na Koroškem opozarjajo na njihov prispevek k sanaciji slovenskih železarn, ki bi se brez vloženih certifikatov oziroma če bi vsi delavci izterjali neporavnane obveznosti s tožbami, lahko znašle v stečaju. Kljub večkratnim zahtevam za izročitev poslovnih deležev v Metalu in Nožih so pri vladi in SIJ naleteli na gluha ušesa, zato jim je, kot so zatrjujejo, preostala le tožba. To so prejšnji petek vložili na Okrožno sodišče v Ljubljani. Potem ko je bil del dobička v Metalu in Nožih leta 2005 porabljen za dokapitalizacijo obeh družb, poslovni deleži pa v Družbi pooblaščenki na Ravnah niso bili izročeni, je slednja glede na povečanje osnovnega kapitala oškodovana vsaj za 720 milijonov tolarjev, saj poslej nima dovolj delnic za 20-odstotni delež.
KRISTINA SLAVIČ (direktorica Družbe pooblaščenke Ravne): Družba pooblaščenka ni imela več druge možnosti kot da se odloči za tožbo zaradi tega, ker smo izkoristili vse možne elemente, pravne razgovore, dogovore, obljube, tudi preko odvetnika zadnji poziv za izročitev 20-odstotnih deležev, to je bilo marca, vendar smo dobili ustni odgovor, da ne bo reakcije na ta naš poziv. Država nas namenoma poskušala izigrati, kajti v zakonu res ne piše, da je 55% delnic prepovedano prodati, je pa v zakonu jasna zaveza, da so se ustanovile tri družbe pooblaščenke z namenom, da pridobijo do 20% deleže v posameznih odvisnih družbah in da je program v privatizaciji iz leta 1998 opredeljeval kot prodajo odvisnih družbe, ne pa holdinga kot celote. Kot celota pa za nas zdaj pomeni, da prodaje odvisnih družb ne bo, da se bo lastninil holding in v tem primeru bi bili izigrani vsi mali delničarji po neki nominalni vrednosti, kot nam jih je SIJ in država ponujala, 35.000 do 52.000 ni sprejemljivo.
LESJAK: Predsednik nadzornega sveta Družbe pooblaščenke Ravne Janez Klančnik je kritičen do odnosa vlade in države do malih delničarjev, ki so reševali železarne, saj je dejstvo…
JANEZ KLANČNIK: …da je takrat minister, resorni minister nas uspel prepričat, da če bomo šli vsi v tožbe, da se bo povzročilo kolaps sistema in bodo vse tri železarne, vključno s tistimi malimi, ki so takrat še bile, šle v stečaj in če gre neka železarna v stečaj, se ne pobere več.
LESJAK: Sicer pa v Družbi pooblaščenki Ravne pričakujejo, da bodo preko informacijske pooblaščenke kot zastopnik lastnika v sistemski tehniki v kratkem dobili odgovor na pritožbo na odločbi Ministrstva za obrambo in Ministrstva za gospodarstvo, ki sta zavrnila vpogled v ponudbo Rotisa o dobavi oklepnikov Slovenski vojski. Menijo namreč, da bi javno naročilo in javni interes morala tak vpogled dopustiti.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lesjak Petra
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Program A 1
Datum: 02. 10. 2006
Termin: 14:46
Trajanje:4