POP TV, 29.09.2006, 24 UR, 19.16
Privatizaciji Slovenske industrije jekla pa ostro nasprotuje več tisoč malih delničarjev združenih v Družbi pooblaščenki Ravne. Prepričani so, da bodo opeharjeni, če se privatizira celoten sistem in ne posamezne družbe. Mali delničarji napovedujejo tudi tožbo proti Slovenski industriji jekla in državi Sloveniji.


DUŠKA ŽOLGER: Da bi po osamosvojitvi ohranili to strateško pomembno panogo so se zaposleni odrekli delu plač in tako veliko prispevali k sanaciji nekdanje ravenske železarne.
JANEZ KLANČNIK (predsednik nadzornega sveta Družbe pooblaščenke Ravne): Danes, ko se zadeva sanirana in uspešna prodaja in pričakujejo veliko kupnino, pa bi radi pozabili na ta drugega sanatorja. Po zakonu nam pripada ob prilike prodaje družbe 20 procentni delež, če imamo toliko delnic, kot nam jih je država dala za te neizplačane plače.
ŽOLGER: Prodaja sistema industrije jekla, kot ga je objavila vlada, je po njihovem mnenju nezakonita.
KRISTINA SLAVIČ (direktorica, Družba pooblaščenka Ravne): Če je, zakoni nekaj veljajo, ki jih v parlamentu sprejmemo, potem mora ta naša tožba dejansko onemogočiti nadaljnjo prodajo in prvo rešiti male delničarje, tako kot vlada tudi navzven govori.
ŽOLGER: Že tako, dodajajo predstavniki malih delničarjev, so potegnili kratko z izgubo posla izdelave oklepnikov. Odrekli so se dividendam in vlagali v družbo, v korist razvoja Krpana 8x8. Pa so njihovi protesti potem, ko je ministrstvo za obrambo posel dodelilo tujemu ponudniku, naleteli na gluha ušesa. Upajo, da bo tokrat drugače. Že za sredo prihodnjega tedna napovedujejo sklic izredne seje občinskega sveta Ravne na Koroškem.



Medij: POP TV
Avtorji: Žolger Duška
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 29. 09. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:2