• Medij: Primorske novice
  • Datum objave: sobota, 31.08.2024

PRIMORSKE NOVICE SAVA TURIZEM

Ljubljana Preobrat na skupščini družbe Sava Turizem

Delničarji družbe Save Turizem, zlasti mali vlagatelji, so lahko veseli. Na četrtkovi skupščini je prišlo do preobrata. Delničarji so potrdili nasprotni predlog, ki jim bo prinesel skoraj desetkrat višje dividende. V Vseslovenskem združenju malih deležnikov upajo, da se praksa izjemno nizkih dividend, ob katerih zaradi stroškov izplačil malim delničarjem v žepu ostane bolj malo ali nič, poslavlja.

"Res sem prijetno presenečen. Upam, da to ni osamljen primer in da ta odločitev napoveduje nov odnos do malih delničarjev, je preobrat na skupščini družbe Sava Turizem komentiral predsednik Vseslovenskega združenja malih deležnikov (VZMD) Kristjan Verbič. Delničarji družbe Sava Turizem, ki je v večinski lasti Save, so na skupščini odločali o uporabi bilančnega dobička, ki je konec lanskega leta znašal skoraj 34, 5 milijona evrov. Po predlogu, ki sta ga pripravili uprava in nadzorni svet, naj bi večina bilančnega dobička ostala nerazporejenega. Za dividende naj bi namenili vsega skupaj 2,2 milijona, kar pomeni 0,039 evra na delnico.

Nizka dividenda, stroški pa precejšnji

To je ogorčilo VZMD, ki je že večkrat opozorilo, da je predlog neracionalen za veliko večino malih delničarjev. Predsednik združenja je ocenil, da gre za "norčevanje iz malih delničarjev" Ob tako nizkih predlaganih dividendah malim delničarjem ostane malo ali nič. Poravnati morajo namreč stroške, povezane z izplačilom, tako da ti "pojedo" dobršen del dividende, če že ne vse. "Namesto vlagateljev imajo tako korist zgolj finančni posredniki, je tako prakso komentiral Verbič.

Prav zato je VZMD na skupščino poslal nasprotni predlog. V njem so predlagali, da naj družba zadrži bilančni dobiček in v prihodnjem letu izplača sorazmerno višjo dividendo.

Sava s prijaznejšim nasprotnim predlogom

Toda delničarji o predlogu VZMD na skupščini sploh niso glasovali. Sava, ki je glavni delničar Save Turizma, je tik pred zdajci pripravila nasprotni predlog. Po njem naj bi za dividende namenili skoraj 21 milijonov evrov, torej skoraj desetkrat več, kot je bilo predvideno v prvotnem predlogu. Nasprotni predlog Save so delničarji tudi podprli. Septembra bodo tako dobili 0,37 evra dividend na delnico. Taka višina dividend je po Verbičevi oceni smiselna, saj bo malim delničarjem tudi po plačilu stroškov nekaj še ostalo v žepu.