• Medij: Primorske novice
  • Datum objave: petek, 17.05.2024

 

PRIMORSKE NOVICE INTEREUROPASkupščina logistične družbe Intereuropa, ki je v večinski lasti Pošte Slovenija, je včeraj izglasovala, da se družba umakne z Ljubljanske borze. Denarna odpravnina za iztisnjene delničarje znaša 1,57 evra na delnico. Mali delničarji menijo, da to ni poštena vrednost, proti sklepu pa so napovedali izpodbojne tožbe. 

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) in Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) sta na izglasovani sklep napovedala izpodbojne tožbe. Za sklep je po navedbah VZMD glasovalo 97,73 odstotka kapitala, sklep o umiku delnic pa bo začel učinkovati z vpisom v sodni register.

Kot so pojasnili v Društvu MDS, ponujena vrednost 1,57 evra na delnico ne odraža poštene vrednosti, saj je knjigovodska vrednost delnice konec leta 2023 znašala 3,75 evra. Društvo MDS bo zato pristopilo k vsem pravnim dejanjem za doseg poštene odpravnine za delničarje, so napovedali. V VZMD se bodo za to odločili, ko bo znano, ali obstaja interes zadostnega števila delničarjev in za katerega od možnih alternativnih postopkov.

Na vprašanje VZMD, ali družba razpolaga z informacijami, da bi večinski ali kakšen drug delničar naročil ali pripravil oceno vrednosti družbe oz. vrednosti delnice. je uprava na skupščini odgovorila, da naj bi glavni delničar v zadnjem četrtletju 2023 pripravljal oceno vrednosti  družbe, vendar da z njo ni seznanjena. Pojasnila je, da se je pri določitvi odpravnine odločila za trimesečno tehtano povprečje, a kot so zapisali v VZMD, ni pojasnila, zakaj.

Z delnicami Intereurope se na Ljubljanski borzi trguje od leta 1998, obseg poslovanja je že nekaj časa skromen, nazadnje se je njihov tečaj oblikoval pri 1,66 evra. Intereuropa je od leta 2019 v večinski lasti družbe Pošta Slovenije, ki je sredi lanskega decembra povečala lastniški delež na 94,31 odstotka. STA

Lani manjši dobiček

Skupina Intereuropa je lani ustvarila 188,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov manj kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 42 odstotkov na 7,3 milijona evrov.

  • Medij: Primorske novice
  • Avtor: STA
  • Datum objave: petek, 17.05.2024
  • Stran: 3