RA SLOVENIJA 1, 30.04.2008, JUTRANJI PROGRAM, 7.40

NOVINAR: Med priimki v Sloveniji je priimek Verbič na 223-tem mestu, za priimkom Kukovec na 220-tem in pred priimkom Kocjan na 224-tem mestu. Po podatkih statističnega urada republike Slovenije se je leta 2006 s priimkom Verbič podpisovalo 848 slovenskih državljanov in državljank. Ti so bili po regijah razporejeni takole. V osrednje slovenski 484 sli 57,1 odstotka, v savinski 124, ali 14,6 odstotka, v gorenjski 95 ali 11,2 odstotka, v jugovzhodni Sloveniji 61, ali 72

odstotka in tako naprej. Verbič je tudi sestavina dvojnih priimkov. Teh je bilo konec leta 1997 skupaj 25 in sicer 11 s priimkom Verbič na prvem in 14 na drugem mestu. Taki priimki so na primer Verbič Grbec, Verbič iskra, Verbič Klavžar in Bukove Verbič, Dobravc Verbič, Župančič Verbič. Različici priimka Verbiča sta priimka Vrbič in Urbič. Priimek Verbič je, sodeč po zapisih v starih listinah, na slovenskem ozemlju obstajal že v 15. stoletju. Na primer, Martin Verbič, kmet v Vrbici. Gost današnje priimkovne delavnice je magister Kristjan Verbič, ki pravi, da o izvoru svojega priimka ne ve prav veliko, hkrati pa ugotavlja, da ga večkrat kličejo po priimku kot po imenu.
KRISTJAN VERBIČ: Ja, zelo pogosto me kličejo po priimku. Pravilom pravzaprav me kličejo in imenujejo po priimku, kakšnega nadimka, ki bi se prijal nimam. Je res, da ko sem poučeval zadnji letnik gimnazije, da je bilo nekaj tovrstnih poskusov nazadnje, ampak set udi niso prijeli, tako, da v glavnem so me vedno dejansko klicali po priimku in mi to tudi čisto ustreza, torej se mi ne zdi to nič kakorkoli enostavno ali pa najbolj smiselno. Tudi jaz nenazadnje sem v tistem okolju učence klical po priimku, ker so ti vseeno manj pogosti kakor pa imena.
NOVINAR: Zanimalo nas je tudi ali se je v svoji karieri poučevanja kdaj srečal s kašnim dijakom, ki se je podpisoval s priimkom Verbič?
VERBIČ: Ja, to se je zgodilo, to se je zgodilo, da sem imel učence in učenko z istim priimkom. Zdaj, koliko časa so že bile kakšne bolj ali manj prijetne in zanimive situacije iz tega naslova, verjetno smo se tu kaj hecali na to temo, ampak do mene niti ni prišlo. Kot rečeno v tem smislu, mi je žal, ampak v zvezi s samim priimkom, kot takim, nimam kašnih anekdot. Je pa res to, da je te stvari bolj raziskal moj pokojni dedek, ki sicer nima istega priimka, ampak je po mamini strani, on pa je prišel do zelo zanimivih zaključkov z raznimi priimki in s sorodstvenimi povezavami. Nekoč mi je o tem tudi izdatneje pripovedoval, ampak kot rečeno, to je pa druga veja. Kar se pa tiče samega priimka Verbič je pa situacija po tej plati mogoče bila malo manj primerna, da bi preverjal od kod in kaj izhaja, tudi zaradi tega, ker je star ata, ko rečejo v tistemu okolju od koder izvira, to je iz Zasaja konkretno, iz Trbovelj, ta veja mojih staršev in starih staršev, stari ata omenjeni umrl že zelo zgodaj, jaz ga nikdar nisem poznal, tudi v dosti zgodnji mladosti mojega očeta, zato je tudi babica, njegova mama, nosila drugačen priimek in se mi nikakor ni zdelo primerno potem izdatneje povpraševati ali pa preverjati kako in od kod je ta priimek oziroma tisti, ki ga je v bistvu v družino prinesel in zaradi koga ga jaz z veseljem tudi sam nosim.
NOVINAR: Priimek Verbič z različicama Vrbič in Urbič je nastal iz imenske podstave Verb oziroma Vrb in urb. Te so nastale po krajšanju iz imenskih oblik Verban oziroma Vrban in Urban. Priimek Verbič je tvorjen s preponskim obrazilom ič in je prvotno pomenil sin Verbana, Vrbana, Urbana. Imenski obliki Verban in Vrban sta nastali po zapissovanju imena Urban z začetnim v-jem v starejših virih, oblika Verban pa še zaradi zapisovanja polglasnika in r-ja z r. imenske obleke Verban, Vrban in Urban so v enaki obliki tudi priimki. Ime Urban, tako je bilo leta 2006 poimenovanih 2267 oseb, to je 101 mesto med moškimi imeni, izhaja iz latinskega imena urbanus. To se povezuje z latinskim urbanus v pomenih mestni, meščan, prijatelj mestnega življenja, uglajen, olika, duhovit, drzen. Urbanus je bil oprvotno vzdevek za meščana, podobno kot je bil rustikus za kmeta podeželana. Iz imena Urban in njegovih oblik Vrban in Verban, ter njihovih skrajšanih oblik pa so, razen že omenjenih, nastali še naslednji priimki: Ban, Verbančič, Vrbanič, Verbe, Verbec, Verbek, Verbis, Verbinc, Verbanjščak, Verbanec, Vrbanek, Vrbanič, Vrbe, Vrbek, Vrbanc, Vrbančič, Urbanc, Urbančič, Urbanec, Urbanija, Urbinc in tako naprej, tvorjeni so s priponskimi obrazili c, čič, e, ec, ek ič, ija, inc, šak, ščak.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Ni avtorja
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Jutranji program
Datum: 30. 04. 2008
Termin: 07:40
Trajanje:5