Primorske novice6102020

Postojna, cerkno Združenje malih delničarjev bi višjo ceno za delnice Sergeja Racmana in prgišče delničarjev Larixa

Na skupščini bivše cerkljanske družbe Certa Holding - od lani Larix upravljanje - so včeraj ob razrešnici vodstvu in pokrivanju izgube odločali o prenosu preostalih sedmih odstotkov delnic izven lastništva Batagel&Co nanj. Namesto izplačila v višini prejšnjih odkupov v višini 3, 69 evra zahtevajo 8, 50 evra za delnico. Največji - 4,18 odstotni - lastnici preostalih delnic sta družbi, povezani z razvpitim Sergejem Racmanom.

Na včerajšnji skupščinibivšega Certa Holdinga - od lani Larix upravljanja - so izglasovali iztisnitev preostalih 86 malih delničarjev s skupno sedmimi odstotki delnic. Preostale so v lasti postojnskega poslovneža Marjana Batagelja. V minulih štirih letih več kot dvatisoč delničarjem plačal nekajveč kot tri evre na delnico.Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) kljub poslabšanju poslovanja in razmer znova zahteva 8,50 evra na delnico. Naj spomnimo. Leta 2016 je borzna hiša Ilirika objavila ponudbo za odkup nekajčez dva milijona delnic Certa Holdinga po evro za delnico za (še vedno) neznane kupce. Holding (sedaj Larix upravljanje) preko družbe Certa upravlja s četrtino bivše mogočne tovarne elektrotermičnih aparatov Eta v Cerknem, TIK v Kobariduin preko Hotela Cerkno z istoimenskim smučarskim centrom in termalnim središčem.

Začelo se je na parkirišču

Leta 2016 se je odvila ena najbolj vročih skupščin holdingana naših tleh, na kateriso morale posredovati okrepljene policijske enote. Leto kasneje se je v prevzemholdinga in Certe vključil Marjan Batagelj s Postojnsk ojamo in s programo prepričal krepko večino delničarjev.Medtem ko je Batagelj večino delničarjev prepričal hitro, je civilna pobuda v nakup delnic pritegnila že tedaj razvpitega poslovneža Sergeja Racmana. Dejstvo je, da so mali delničarjiin tudi vsi vodilni iz civilne pobude delnice prodali Batagel & CO. Vidnejša izjema je le s tiralico iskani Sergej Racman, ki ima preko dveh družb - Alea Iacta in Onisac v lasti še 4, 18 odstotkadelnic holdinga. Slednjega so na lanski skupščini preimenovali v Larix upravljanje, Certo pa v Larix, njuna sedeža pa prenesliv Postojno. Preostalih 84 malih delničarjev je imelo do včerajšnje skupščine v lasti nekaj manj kot tri odstotke delnic.

Višja cena delnice obVišja cena delnice obslabšem poslovanju?

 "Batagel & CO je iztisnjenim delničarjem namenil borih 3, 69 evra namesto primernih 8,50 evra na delnico, je v vabilu delničarjem k podpisu delničarskega sporazuma v podporo sodni preveritvi primernosti denarne odpravnine zapisal predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) KristjanVerbič. Na včerajšnji skupščini je za VZMD zastopal17 malih delničarjev Larix upravljanja. Marjana Batagelja za oceno ponedeljkovega dogajanja na skupščini nismo uspeli priklicati. Že prej pa je povedal, da prihod na Cerkljansko morda ni bila najboljša odločitev. V občini se namreč še vedno zapleta vse, kar se le lahko. Načrtovano naložbo v posodobitev hotelskega kompleksa je res odpihnila oziroma prestavila korona kriza, a je Batagelj s Sparom pripravil vse potrebno za gradnjo prvega trgovskega centra v občini. Ta bi namreč sprostil del hotela,v katerem deluje edina resna trgovina v občini. Gradnja je žal ujeta v administrativno vojno. Čeprav TIK letos posluje odlično, Hotel Cerkno utegne s pomočjo turističnih bonov celo nekoliko znižati izgubo in se Eta, krizi navkljub, pobira, je Larix minulo leto zaključil s 60. 000 evri izgube. VZMD se torej v trenutni krizi odpravlja v še eno v naprej izgubljeno bitko za višjo ceno delnic.