RA MARIBOR, 08. 07. 2008, DNEVNIK, 17.00

Pred nekaj minutami se je v Mariboru končala skupščina delničarjev Nove Kreditne banke Maribor, na kateri so med drugim odločali o delitvi dobička in novih članih nadzornega sveta. Prispevek Lidije Vizantin.
LIDIJA VIZANTIN: Precej malih delničarjev, ki so se danes udeležili skupščine Nove Kreditne banke Maribor je razočarano in protestno zapustilo zasedanje, saj vloženi nasprotni predlogi, ki so se nanašali na delitev dobička, tudi na

izplačilo dividende, niso bili upoštevani. Prav tako ni bil izglasovan predlog združenja glede sestave nadzornega sveta. Tako bo v šestdesetih dneh izplačana dividenda, ki jo je predlagala uprava in znaša 20 centov na delnico. V nadzornem svetu po sklepu skupščine ostajajo štirje dosedanji člani, ki se jim bo 01. 09. pridružilo pet novih. Glede sprejetih sklepov je razočaran tudi predsednik Združenja malih delničarjev Kristijan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Ob nekaterih pozitivnih izkušnjah, ki smo jih sicer imeli z upravljavci in z vlado pri sprejemanju zakonodaje, moram tokrat res z veliko užaloščenostjo in ogorčenjem izrazit začudenje nad takšnim ravnanjem, kot se je pokazalo v primeru tako pomembne delniške družbe kot je Nova Kreditna banka Maribor.
VIZANTIN: Ob tem napoveduje na tri sprejete sklepe tudi izpodbojne tožbe. Veliko bolj zadovoljni pa so s potekom skupščine uprava in nadzorni svet. Sprejeti sklepi naj bi omogočali razvoj banke. Matjaž Kovačič, predsednik uprave Banke.
MATJAŽ KOVAČIČ: Dokapitalizacija, ki je predvidena in je bila tudi izglasovana na naše veliko veselje, mislim da bo zadoščala za te načrte. Kajti ta primarni kapital ali pa povečanje osnovnega kapitala naj daje tudi finančen vzvod za povečanje podrejenih obveznosti.
VIZANTIN: Pa projekcijah za prihodnje leto ne bo potrebno novo povečanje kapitala. Ob tem koliko malih delničarjev je bilo zastopanih na skupščini, pa pravi.
KOVAČIČ: Bilo je zbranih 12.918 pooblastil veljavnih. Tako da to nas je zelo veselilo ker s tem smo postavili ponovno nov rekord v Sloveniji, kajti toliko pooblastil po obsegu ni zbrala še nobena delniška družba.
VIZANTIN: Sicer pa je bilo na skupščini 120 vseh delničarjev, ki so zastopali 70,17 odstotkov kapitala.



Medij: Radio Maribor
Avtorji: Vizantin Lidija
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 08. 07. 2008
Termin: 17:00
Trajanje:2