RA SLOVENIJA 1, 13.03.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.30

Vseslovensko združenje malih deležnikov je v sodelovanju s civilno iniciativo NKBM ne damo ter Listo za pravičnost in razvoj danes v Mariboru predstavilo zahteve, ki jih bodo v zvezi z zavarovanjem malih delničarjev v Novi Kreditni banki Maribor naslovili na finančnega ministra Andreja Bajuka in upravo te druge največje slovenske banke. Od prvotnega petindvajsetodstotnega deleža banke, ki so ga kupili mali delničarji, je danes v njihovih rokah še vedno približno

triindvajset odstotkov, kar potrjuje, da so številni pripravljeni vlagati vanjo tudi v nadaljnjih postopkih privatizacije. Lidija Vizantin.
LIDIJA VIZANTIN: Mali delničarji si želijo čim bolj uspešno banko, ki jim bo zagotavljala boljše finančne in kreditne pogoje in se jim ne bo treba obračati na druge, na primer na avstrijske banke. Kot dodajajo vlada in uprava ponujata za delnico osemnajst centov dividende. Vlado Kramberger iz civilne iniciative.
VLADO KRAMBERGER: Naša želja je, da bi bila dividenda en evro.
VIZANTIN: V zvezi s tem predsednik Vseslovenskega združenja Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Želimo, da se oblikuje delitev dobička družbe oziroma višina dividende na osnovi strategij in perspektiv, ki jih Nova Kreditna banka Maribor ima.
VIZANTIN: Njihova zahteva pa se nanaša tudi na čim prejšnji sklic skupščine, najkasneje do triindvajsetega junija. Da bi lahko mali delničarji odločali tudi o ključnih zadevah v zvezi z banko, zahtevajo tudi članstvo v nadzornem svetu in k sedanjim devetim članom predlagajo štiri svoje ali pa na primer odpoklic dveh v korist malih delničarjev od sedanjih devetih, ki jih ima v nadzornem svetu država. Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Torej naš konkretni predlog, ki smo ga s tem v zvezi tudi ustrezno strokovno oblikovali, je sprememba statuta družbe.
VIZANTIN: Da bi tako spremenili tudi spremembo lastništva tudi v nadzornem organu. S svojimi predlogi so se že večkrat obrnili tudi na finančnega ministra, ki pa se ne odziva, pravi Kramberger, čeprav je:
KRAMBERGER: Predstavnik te vlade, ki se zadnje čase toliko reklamira v borbi proti tajkunom, da se res da nekaj narediti za ljudi, za to regijo. Tukaj se lahko dokažejo.
VIZANTIN: In poziv, ki ga naslavljajo na finančnega ministra ima prav ta namen, da se zaščiti interes malih delničarjev.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Vizantin Lidija
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 13. 03. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:2