RA SLOVENIJA 1, 12.07.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.43

Kot je razvidno iz obvestila, ki ga je družba Istrabenz objavila v današnji številki Dela namerava družba Petrol na skupščini Istrabenza, ki bo konec avgusta v nadzorni svet predlagati Viktorja Barago, Andreja Bratoža in Janeza Grošlja. Zamenjali naj bi Boža Predaliča, Tomaža Toplaka in Damjana Mihevca. Petrol je novembra lani pridobil večinski delež v Istrabenzu in ima v lasti skoraj tretjino osnovnega kapitala koprske družbe. Tako je največji posamični lastnik Istrabenza,

zdaj pa med nadzorniki nima svojega predstavnika. Svojega predstavnika v nadzornem svetu namerava predlagati Združenje malih delničarjev. To naj bi postal predsednik združenja, Kristjan Verbič, ki naj bi zamenjal Boža Predaliča.
NOVINARKA: Petrol namerava na skupščini tudi predlagati, naj Istrabenz za dividende nameni 3,79 evra bruto na delnico. Za dividende bi tako namenili 19,6 milijona evrov, oziroma 20 odstotkov čistega dobička ustvarjenega v lanskem poslovnem letu. Na skupščini naj bi po Petrolovem predlogu glasovali le o delitvi dobička, ne pa tudi o razrešnici organov vodenja in nadzora. Uprava Istrabenza, ki predlaga naj za dividende na skupščini namenijo 3,7 milijona evrov oziroma 0.72 evra bruto na delnico Petrolov predlog delitve dobička označuje za škodljiv, predlog, naj organom vodenja in nadzora ne podelijo razrešnice pa tudi za nezakonit. Ker je Agencija za trg vrednostnih papirjev v začetku meseca šestim družbam, ki imajo v lasti nekaj več kot 49 odstotkov Istrabenza odvzela glasovalne pravice, ugotovila je namreč, da so omenjene družbe delovale usklajeno in da dosegajo prevzemni prag v Istrabenzu bo Petrol s približno tretjinskim lastniškim deležem na skupščini z nasprotnimi predlogi najverjetneje uspel.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Ni avtorja
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 12. 07. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:2