POP TV, 13.08.2007, 24 UR, 19.25
K padcu slovenskega borznega indeksa je največ prispeval strm padec vrednosti delnice Telekoma Slovenije. Ta je padla zaradi petkove ocene direktorja Direktorata za elektronske komunikacije Matjaža Janše, da je delnica Telekoma precenjena. 11.000 malih delničarjev je tako v enem samem dnevu skupaj izgubilo kar 15 milijonov evrov.
DENIS OŠTIR: Teh 15 v petek izrečenih besed…


MATJAŽ JANŠA (10.08.2007): Zelo bom presenečen, če bo pokazalo, da je cena taka kot na borzi ali pa višja.
OŠTIR: …Iz ust člana privatizacijske komisije je bilo dovolj, da je delnica Telekoma v enem samem dnevu s 500 padla na le 475 evrov. In to kljub temu, da so nekateri skladi s povečanim povpraševanjem tečaj branili. Mali delničarji se bojijo, da je tak padec delnice šele začetek.
KRISTIJAN VERBIČ (Združenje malih delničarjev): Je nedopustna, pomeni padec cene delnice in na drugi strani prej ko slej lahko pomeni tud manjši izplen za skoraj 50% delež Republike Slovenije.
OŠTIR: Veliki lastniki na drugi strani molčijo. KAD in SOD sta z vlado sklenila sporazum o skupni prodaji deleža v Telekomu ter sodelujeta v privatizacijski skupini, zato Janševe izjave, čeprav se je vrednost tuje naložbe v Telekomu danes zmanjšala za kar 30 milijonov evrov, ne komentirajo. Analitiki so nad izjavo presenečeni.
UROŠ LORENČIČ (borzni posrednik, RKB): Predstavniki podjetij oziroma lastniki bi naj verjeli v svoja podjetja in v bistvu prispevali k čim višji vrednosti svojega podjetja, vključno s poslovanjem.
OŠTIR: Še bolj neposreden je nekdanji minister za razvoj Jože Damijan. Kljub dopustu je na spletnem blogu zapisal, da je Janševa medijska uvertura v prodajanje paradnega konja Telekoma vrhunec umnosti državnih prodajalcev premoženja. O vzrokih za njegov spodrsljaj lahko samo ugibamo: zgolj spodrsljaj, preprosta uradniška omejenost ali pa »nekaj več«, se sprašuje Damijan. Z dodatnim pojasnilom se je oglasil tudi Matjaž Janša. Pravi, da v svojih izjavah nikoli ni govoril o prodajni ceni Telekoma Slovenije, temveč le o ocenjeni vrednosti. Zato tudi ni mogoče govoriti, da bi država za Telekom iztržila pol milijarde manj od tržne vrednosti, kot smo navajali.
JANŠA: V resnici sem samo izjavil, da vrednotenje, ki še ni končano in s katerim bomo seznanjeni šele v september, po mojem pričakovanju ne bo pokazalo višje cene kot je trenutno na borzi. Seveda pa to ničesar ne pove o prodajni ceni, ki je lahko tudi višja.
OŠTIR: Je pa, trdijo naši viri, izjava Matjaža Janše povzročila obilo slabe volje tudi v drugih vladnih resorjih. Konkretno naj bi od gospodarskega ministrstva pojasnila glede navedb o vrednosti Telekoma Slovenije zahtevali tako iz kabineta predsednika vlade kot tudi iz kabineta finančnega ministra Andreja Bajuka.



Medij: POP TV
Avtorji: Oštir Denis
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 13. 08. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3