Kanal A, 30.9.2009

NLB_od_Valanta_e_ni_zahtevala_povra_ilo_kredita_Page_1UROŠ SLAK: Najmanj dva ministra te vlade, del uprave NLB in posamezni uslužbenci Ministrstva za finance, skušajo v času največje gospodarske krize po 2. svetovni vojni, zaščititi velikega zmagovalca tranzicije na račun državljanov Slovenije. Ta trenutek od Staneta Valanta, ki je z najemom kreditov v državni banki sodeloval pri poskusu Bavčarjevega managerskega prevzema Istrabenza, nihče v državi ne zahteva, da ga vrne, čeprav se je kredit že iztekel, Valant pa je tudi v postopkih pred pristojnimi institucijami. Državni banki NLB je po naših informacijah dolžan še 34 milijonov evrov, to pa je le dobrih 10 milijonov evrov manj od tega, kar bi rešilo Muro in z 18. milijoni več, pa bi preprečili zamrznitev pokojnin.

Del vladajoče politike, v času, ko išče vsak evro v državni blagajni, ščiti posameznika, ki ga lahko mirno označimo za slovenskega oligarha. Zato je v prvi meri odgovorna uprava banke, ki je v večinski lasti državljanom Slovenije in na katero ima vpliv sedanja vlada. Ta uprava je Stanetu Valantu že marca letos, v senci razprav o tajkunskih kreditih Boška Šrota in Igorja Bavčarja, po naših informacijah podaljšala kredit za pol leta, po 6. mesecih pa kljub spremenjeni zakonodaji, novemu nadzornemu svetu ni ukrepala in zahtevala vračila 34 milijonov evrov. za prikrito zaščito posameznih bogatašev, ki so do svojega premoženja prišli s krediti državne banke, ki jih zdaj ne morejo vračati, terja pa jih nihče, je prva odgovorna nova predsednica nadzornega sveta NLB Stanislava Zadravec Caprirollo, ki je uslužbenka Ministrstva za finance. Minister za finance v naši državi je France Križanič, roko nad državno banko pa po naših informacijah zdaj trdno drži minister Mitja Gaspari. In tako je krog sklenjen, med tem, ko slovenska podjetja propadajo, težko pridejo do kreditov, delavci protestirajo zaradi nizkih plač, odgovorni nočejo izterjati vrtoglavih 34 milijonov evrov od posameznih, očitno privilegiranih članov slovenske družbe. Odkriva Ana Turk.
ANA TURK: 75 milijonov evrov, toliko kredita Stane Valant najame, da bi Igorju Bavčarju pomagal pri tajkunstvu in pri tem mu največ, kar 54 milijonov evrov kredita, odobri državna NLB. A kaj, ko Bavčar Valanta izigra in delnic Istrabenza, ki jih je zanj kupil Valant, ne odkupi. Valantu tako ostanejo ničvredne delnice in za nameček vrtoglav kredit, o odplačevanju katerega pa Valant molči. Na telefonske klice se oglaša, njegove sodelavke, ki jih le uspemo priklicati….Tajnica gospoda Valanta me je napotila na vas, prosila sem za kratko izjavo in kratka pojasnila…pa nas odslovijo. In to s sporočilom, da je Valant tretjino kredita že poplačal in to tako, da je prodal četrtino Bohoričeve Save in to za 20 milijonov evrov, vendar, bankam je še vedno dolžan skoraj 50 milijonov evrov in vrniti bi jih moral že prejšnjo soboto, pa jih ni. Uprava NLB pa nič. od Valanta namreč denarja sploh ne terja, pa čeprav je rok že zdavnaj potekel. Še več, iz zanesljivih virov smo celo izvedeli, da del uprave celo razmišlja kako bi Valantu odplačilo kredita podaljšali, pravzaprav reprogramirali, za kar so si priskrbeli celo pravna mnenja in to takšna, ki so Valantu povsem naklonjena in takšna, v katerih niso niti z besedo omenjene ugotovitve Žugljeve Agencije za trg vrednostnih papirjev, pa čeprav bi zaradi novega jamstvenega zakona morale biti. Kajti, tako zakon, kdor je kredit najel za prevzem podjetij, mu kredita ni mogoče podaljšati iz Žugljevega poročila pa je več kot razvidno, da je Valant kredit najel prav za tajkunske posle.
SLAK: Ne minister za finance Franci Križanič, ne minister za razvoj Mitja Gaspari, danes nista želela odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj, ko smo ju seznanili s tem, da razpolagamo z informacijami, da banka v lasti države za zdaj ne želi izterjati 34 milijonov evrov od Staneta Valenta. Želeli smo ju vprašati kakšna navodila sta dala prvi nadzornici banke, v kakšnih povezavah sta s Stanetom Valantom? Minister Gaspari je izjavo zavrnil, minister Križanič pa je ob vprašanjih ostal molčeč. Poglejmo.
TURK: A lahko gospod Križanič samo komentirate, kakorkoli sprejemljivo, da državna banka, kakršna je NLB rešuje Staneta Valanta?
SLAK: Gre za nedopustno ravnanje, je prvi odziv ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki smo ga danes seznanili z našimi informacijami. Državna NLB nima prav nikakršnega argumenta, da bi kakorkoli reprogramirala sporni kredit NFD-ja, saj je jasno, da je NFD Holding prek povezanih oseb asistiral Igorju Bavčarju, je jasen minister Lahovnik.
MATEJ LAHOVNIK (minister za gospodarstvo): Če bi se ta reprogram zgodil, bi bil to prvovrstni strokovni in politični škandal, še posebej ob vseh zadnjih dogodkih, ki smo jim priča.
SLAK: Velikega zmagovalca Staneta Valanta pozna mnogo Slovenk in Slovencev. Najprej kot večnega predsednika Smučarske zveze, ki je pod Pahorjevo vlado že uspel sprivatizirati Športno loterijo, katere solastnik je bila Smučarska zveza, pozna ga več kot 3000 delavcev in delavk Mure, saj je bil Stane Valant prek svojega NFD-ja eden največjih lastnikov, ki pa je potem, ko so Muro zavozili, pri reševanju pogorišča dobesedno izginil, pozna ga 24.000 malih delničarjev Istrabenza, saj je ves čas igral igro z Igorjem Bavčarjem in na koncu pogorel, z njim pa tudi Istrabenz in mali delničarji. In na koncu, pozna ga 60.000 delničarjev, ki trepetajo za svoje vložke. Ana po nekaterih najnovejših informacijah naj bi nadzorni svet NLB vendarle sedel za mizo še v četrtek in še enkrat sklepal o vračilu 34 milijonov, a so vsi oboroženi s pravnimi mnenji, da ne gre za tako imenovani tajkunski kredit.
TURK: Ja z NLB so mi pravkar sporočili, da se bodo nadzorniki resnično sešli še ta četrtek, a mi dnevnega reda niso hoteli zaupati. Sem pa kljub temu neuradno le uspela izvedeti, da naj bi nadzorniki že ta četrtek razpravljali ponovno prav o Valantovem kreditu, pravzaprav njegovem reprogramiranju. Po mojih informacijah pa zaenkrat še vedno razpolagajo zgolj in izključno s takšnimi pravnimi mnenji, ki trdijo, da pri Valantu ni šlo za tako imenovane tajkunske kredite.
SLAK: Ana hvala.

 

Medij: Kanal A
Avtorji: Slak Uroš,Turk Ana
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 29. 09. 2009
Termin: 18:00
Trajanje:6