RA SLOVENIJA 1, 11.03.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.30

Opoldne se je iztekel rok prevzemne ponudbe za delnice Pivovarne Laško, ki jo je sredi minulega meseca objavil konzorcij Infond Holdinga, Cestnega podjetja Maribor ter družb Finda in Koto. Ti imajo v lasti 42-odstotni delež Pivovarne Laško, med njimi največ Infond Holding. Za delnico so ponujali oseminosemdeset evrov, vendar se večji preostali delničarji, na primer Kapitalska družba, niso odločili za ponudbo, nekateri pa naj jo le sprejeli. Poroča Milan Trobič.


MILAN TROBIČ: V Cestnem podjetju Maribor in v Infond Holdingu izjav preden rezultati ne bodo objavljeni na spletnih straneh Ljubljanske borze, niso želeli komentirati. V Zavarovalnici Triglav pa so nam povedali le, da ponudbe niso sprejeli in potrdili, da imajo s Kapitalsko družbo sklenjen dogovor o skupni prodaji deleža delnic Pivovarne Laško brez časovnih omejitev. Kot je znano, so ponudbo sprejeli v družbi Triglav Steber 1, v pokojninskih skladih Kapitalske družbe, neuradno pa naj bi podobno storili še v dveh investicijskih družbah Infonda, Unicredit banki in družbi NFD1. Matej Tomažin, Alfa Invest Zagreb, pa pravi, da bo ponudba konzorcija v vsakem primeru uspešna, ne glede na to, koliko delničarjev jo bo sprejelo, saj prag uspešnosti ni bilo določen. Tomažin dodan, da se je s to ponudbo nalilo nekaj čistega vina v čase delovanja slovenskega kapitalskega trga, daj pomeni to na nek način reševanje stanja na tem trgu.
MATEJ TOMAŽIN: Predvsem v smislu tistih dvomljivih parkirišč, o katerih so vsi govorili, nikoli pa niso bila dokazana.
TROBIČ: To je dober znak za razvoj trga, če bodo podobno storila tudi druga podjetja, kjer so morebitna skrita parkirišča delnic, takšen razplet bi pričakovali tudi v primeru Mercatorja. Neodziv večjih delničarjev Pivovarne Laško, ki ponudbe konzorcija ni sprejeli, pa Tomažin pripisuje različnim vidikom. Tudi za male delničarje ponudba ni bila neugodna, če delnic niso prodajali, jim ostane, da počakajo.
TOMAŽIN: Ponavadi sama ponudba se malenkostno oslabi, ko nek prevzem mine oziroma ko prevzem poteče, pri Pivovarni Laško pa je trenutno zaznati več teh različnih interesnih skupin, tako da načeloma bi lahko trdili, da sama zgodba še ni za odpis.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 11. 03. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:3