POP TV, 09.07.2008, 24 UR, 19.01

V vojni Boško Šrot - Janez Janša je izbruhnil nov spopad. Šrot trdi, da mu Janša prek svojih kurirjev grozi, naj se takoj odreče časopisu Delo, ki ga ima v lasti Pivovarna Laško, sicer bo konec avgusta aretiran. Janševi kurirji naj bi Šrotu tudi svetovali, naj se še pred volitvami umakne na daljše počitnice v tujino. Kabinet predsednika vlade odgovarja na kratko: Boško Šrot laže.


KATJA ŠERUGA: V laški pivovarni imajo očitno informacije, da se zoper Boška Šrota pripravlja spektakularna aretacija in trdijo, da so jim te informacije in še izsiljevanje zraven dostavili Janševi kurirji. Če se ne odrečemo Delu, bodo konec avgusta sledile aretacije, nam sporočajo. Svetujejo nam tudi daljše počitnice v tujini v času pred volitvami, pravi Boško Šrot, ko pojasnjuje, kaj da se dogaja. Janša vrača. Boško Šrot si je privoščil nesramno laž. Šrot pa spet: glede na avtokratski stil vodenja Janeza Janše, je težko verjeti, da premier ni seznanjen z ravnanjem podrejenih. Prepričani, da se obroč okoli njih stiska, so pivovarji kot pritisk razumeli tudi del premierjevega nastopa v TV klubu. Ko je odgovarjal na vprašanje o Bavčarjevem lastninjenju Istrabenza, je med drugim dejal:
JANEZ JANŠA (6.7.2008): Dejansko se skuša včasih nekoga potisniti v ospredje zato, da se zakrije večje ribe. Tisti, ki so med ostalimi spornimi postopki lastninjenja polastninili tudi slovenske medije, to zelo uspešno delajo.
ŠERUGA: Laščani zdaj ugovarjajo, da Dela niso olastninili, pač pa kupili. In še: nenehno napadanje medijev in njihovih lastnikov kaže, da Janša ni uspel uresničiti svojih ambicij po obvladovanju celotnega medijskega prostora. Za premierja pa ostaja ključna težava v tem, da je Šrot dve leti prikrival, da je pravi lastnik Pivovarne Laško.
JANŠA: Parkiranje lastniških deležev je nezakonito, v vsakem primeru pa so to sporni postopki. Pravna država jih mora razčistiti in tisti, ki so odgovorni, morajo biti kaznovani.
ŠERUGA: Danes smo na tožilstvu preverjali, kaj se dogaja z ovadbo proti Bošku Šrotu, ki jo je zaradi suma zlorabe notranjih informacij vložila Agencija za trg vrednostnih papirjev. Odgovorili so nam, da morebitnih zadev, ki so v predkazenski fazi, ne komentirajo. Brez odgovora pa ostajajo tudi nekatera ključna vprašanja v tej zgodbi. Kdo so kurirji, ki naj bi jih Šrotu pošiljal Janša, kaj točno so rekli, kdaj so bili tam in ali so za seboj pustili kakšno oprijemljivejšo sled? O tem pivovarna informacij ne daje.



Medij: POP TV
Avtorji: Šeruga Katja
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 09. 07. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:2