TV SLOVENIJA 1, 01.08.2007, DNEVNIK, 19.15
MOJCA ŠIROK: Vodstvo Ljubljanske borze je danes, da bi zagotovilo enakomerno obveščenost in zavarovalo koristi vlagateljev, začasno zaustavilo trgovanje z delnicami družbe Terme Čatež, v kateri v zadnjih dneh poteka boj za lastniško prevlado. Včerajšnja skupščina družbe, ki je trajala do poznih večernih ur, je bila, kot je znano, v znamenju številnih prekinitev, nasprotnih predlogov in napovedanih izpodbojnih tožb. Zato upravi Term borze ni uspelo pravočasno obvestiti o vseh sklepih skupščine.


FLORJAN ZUPAN: Na skupščini so lastniki podprli dva predloga Kapitalske družbe, in sicer predlog o delitvi dobička in o imenovanju nadzornikov družbe, kjer pa ne bo predstavnikov največjega lastnika, družbe DZS. Ta je zato napovedala izpodbojne tožbe.
BOJAN PETAN (predsednik uprave DZS-ja): Pomeni, da bo DZS kot največji delničar absolutno uveljavljal vse civilnopravne kot verjetno tudi kazensko pravne sankcije zoper vse, ki so ta zaplet povzročili.
MLADEN KUČIŠ (predsednik uprave Term Čatež): Temeljev za tako tožbo in kazensko ovadbo po moji oceni seveda ni. Če bodo le-te prišlo, jih bomo seveda preučili in komentirati.
ZUPAN: DZS je skušala dokazati, da so Kad z dvema skladoma Zavarovalnica Triglav in Triglav Steber delovali usklajeno in da imajo več kot četrtino delnic, zato bi morali objaviti prevzemno ponudbo.
ALEŠ MELIHEN (odvetnik DZS-ja): To bi morali storiti takoj, ko je najkasneje Triglav Steber 1 pridobil triindvajset delnic in s tem je prenehal teči enoletni rok, ki ga določa zakon prevzemih, v katerem bi te povezane osebe sicer bile upravičene sanirati navedeno stanje.
ZUPAN: Do samega poteka skupščine je bila kritična tudi predstavnica malih delničarjev, ki je predlagala celo sklic nove skupščine.
NEVENA TEA GORJUP (zastopnica malih delničarjev): Ne zdi se mi pravi, da lahko na takšni skupščini glasuje delničar, ki se je prijavil izven prijavnega roka, da glasujejo pač tisti, ki ne smeli uveljavljati glasovalnih pravic.
ZUPAN: Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev zadeve ne komentirajo, prav tako smo zaman iskali pojasnila pri stroki. Nobeden od pravnikov, ki smo jih poklicali, ni želel pred kamero, po mnenju mnogih pa je bila skupščina milo rečeno na meji spodobnosti, o sami zakonitosti pa bo odločalo sodišče.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 01. 08. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3