KANAL A, 27.06.2008, SVET NA KANALU A, 18.16

LILI ŽAGAR: Nezadovoljstvo pa je tudi med malimi delničarji, novimi lastniki štajerske banke. Potem, ko je delnica NKBM padla tako rekoč nazaj na prvotno prodajno vrednost 27 evrov in se je uprava odločila, da bo za dividende namenila minimalnem znesek 20 centov na delnico, je med malimi delničarji dobesedno zavrelo. Njihovi predstavniki in

samooklicani zastopniki, si sedaj pred bližajočo se skupščino, dobesedno skačejo v lase. Če so zaslužki izpuhteli v zrak, hočejo mali delničarji ohraniti vsaj vpliv v banki. A na koncu nihče od njih najverjetneje ne bo dosegel kakšne omembe vrednih sprememb, saj država še vedno obvladuje večino banke, potrebne za uveljavitev lastnih zamisli.
MARKO MILENKOVIČ: Štajerska banka je predlagala le 20 centov dividende na delnico, ob tem pa bi nadzornike nagradila s 135.000 evri, kar je na zgornji meji vladnih priporočil. Prvi se je predlogu uprl Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev in si izboril mesto pooblaščenca na skupščini. Verbič predlaga podvojitev dividende na 40 centov in prepolovitev nagrade nadzornikom, na 64.000 evrov. To pa je razburilo Civilno iniciativo NKBM ne damo Vlada Krambergerja, do nedavna Verbičevega soborca, ki ga sedaj obtožuje izdaje interesov malih delničarjev. Kramberger namreč vztraja, da bi morala dividenda znašati kar cel evro. Že z Verbičevim predlogom, bi skoraj ves dobiček šel za izplačilo dividend, za Krambergerjeve zahteve pa sploh ni predvidenega dovolj denarja. Zato pa bo gotovo uspel Bajukov predlog, s katerim bo v nadzorni svet postavil svojega človeka. Bajuk naj bi namreč že dlje časa skušal zamenjati vodij obeh največjih slovenskih bank NKBM in NLB. A politično kadrovanje pred volitvami ne prinaša političnih točk, za Bajuka pa bodo te odvisne tudi od skupščine NKBM. Več kot 100.000 volivcev, kupcev delnic NKBM, je namreč ostalo tako rekoč praznih rok, saj je delnica banke z rekordnih 44 evrov, padla nazaj na prodajno ceno. Višje dividende bi tako lahko vsaj delno ublažile občutek izgube in Bajuku pomagale ohraniti nekaj točk.



Medij: Kanal A
Avtorji: Milenkovič Marko
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, NKBM - Nova Kreditna banka Maribor
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 27. 06. 2008
Termin: 18:00
Trajanje:2