RADIO KOPER, 26.05.2008, AKTUALNO, 14.00

Delničarji Pomorske družbe so na skupščini odločali o razveljavitvi lani sprejetega sklepa o dokapitalizaciji. Slednji je predvsem med malimi delničarji dvignil kar veliko prahu. Naj spomnimo, da je Pomorska družba 21 odstotna lastnica Splošne plovbe, ustanovljena je bila, da bi poplačali zaposlene, ki so v prvi polovici devetdesetih let prejemali prenizke

plače z deležem v podjetju. V minulih letih je večino delnic odkupila družba Istra Invest v lasti nemškega ladjarja Petra Doehleja, ki je lani poleg Pomorske družbe postal tudi večinski lastnik Splošne plovbe. Na lanski skupščini pa so se uprli mali delničarji in vložiti tožbe zaradi nameravane zaprte dokapitalizacije. To so tokrat umaknili. Marko Mencin iz Mercate.
MARKO MENCIN (Mercata): Tako kot smo zatrjevali v sodnem postopku, se je izkazalo, da sta tudi delničarja, ki sta v lanskem letu izglasovala sporno dokapitalizacijo Pomorske družbe, glasovala za razveljavitev tega sklepa in s tem potrdila navedbe malih delničarjev, da dokapitalizacija družbe ni bila skladna z zakonskimi zahtevami niti ni bila v korist vseh delničarjev.
NOVINARKA: In še predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič.
KRISTIJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih deležnikov): Kot predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev sem spet kot poblaščenec številnih delničarjev Pomorske družbe tudi na tej skupščini zastopal njihove interese. Predlagali smo tri nasprotne predloge, med drugim tudi delitev dobička, torej delitev dividend. To bi morala biti ena od prioritetnih nalog ali pa funkcij Pomorske družbe kot družbe pooblaščenke glede na njeno zgodovino, glede na neizplačane plače bi pravzaprav to moralo biti tisto, kar bi vsaj iz naslova dividend imeli v smislu deleža v Splošni plovbi mali delničarji, bivši pomorščaki oziroma zaposleni. Žal ni bilo posluha za podporo temu nasprotnemu predlogu, hkrati pa ugotavljamo z zadovoljstvom, da je vendarle iz prejšnje skupščine sprejeti sklep o dokapitalizaciji z izključitvijo prednostne pravice, torej dokapitalizacija, ki bi jo lahko izvedel edino večinski delničar, torej Istra Invest, ki je v lasti nemškega ladjarja, izvedel tudi dokapitalizacijo, da je bil ta sklep umaknjen, tako da to smo seveda pozdravili in nas v tem v smislu veseli, da je do umika tega prišlo, ohranjena so sicer razmerja v Pomorski družbi. Moj predlog pa je šel v to smer, da v kolikor je razlog res ta, da ni več pripravljen večinski lastnik, torej Istra Invest, dokapitalizirati družbe, da se pod tistimi pogoji, kot smo na to opozarjali na lanski, prejšnji skupščini, pripravljen dokapitalizirati mali delničarji, v tem smislu seveda so bili ti pogoji kot se je izkazalo, zelo ugodni, na to smo tudi lani opozarjali, potem bi bila dokapitalizacija izvedena po 88 evrov na delnico, kar je glede na cenitve, ki so jih pokazali zdaj postopki, sodni postopki, ki so bili v zvezi z lanskoletno dokapitalizacijo peljani, da je ocenjena vrednost v smislu dokapitalizacije tam blizu 270 evrov. tako da naša prizadevanja v tem smislu se nadaljujejo, mi imamo precej postopkov odprtih v zvezi z dogajanjem v Pomorski družbi in smo že zadovoljni s tem, kar smo doslej dosegli, tudi v smislu tega, da je sama cena delnice Pomorske družbe pričela rasti in se od časa, ko smo se mi vključili v to zgodbo, pravzaprav skorajda podvojila in na ta način seveda mislimo, da bo delovanje Vseslovenskega združenja malih delničarjev seveda tudi v prihodnje obrodilo sadove in pripeljalo do tega, da bodo kolikor je le mogoče glede na okoliščine, ustrezno zaščiteni interesi in premoženje malih delničarjev, posebej v tej zgodbi, ki je še izdatno žalostna, zato ker gre vendarle za neizplačane plače pomorščakov, tistim, ki so sanirali pravzaprav Splošno plovbo, slovensko pomorstvo in imajo seveda nekateri zaradi tega tudi manjšo pokojninsko osnovo konec koncev.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Ni avtorja
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Aktualno
Datum: 26. 05. 2008
Termin: 14:00
Trajanje:5