RA SLOVENIJA 1, 03.05.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.48

SABINA MURATOVIČ (voditeljica): Na skupščini Petrola sredi maja bodo delničarji odločali tudi o prehodu iz dvotirnega na enotirno upravljanje družbe. To pomeni, da bo imela družba upravni odbor namesto sedanjega nadzornega sveta in uprave. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bodo v to odločanje ustrezno vključeni tudi mali delničarji. Jože Skok.
JOŽE SKOK (novinar): V Petrolu je skoraj 40 tisoč malih delničarjev, ki se skušajo v delo družbe vključiti tudi prek

vseslovenskega Združenja malih delničarjev, s kratico VZMD. Njegov predsednik magister Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik VZMD): To Vseslovensko združenje malih deležnikov ni brez resnih zadržkov in pomislekov glede uvedbe enotirnega sistema upravljanja v družbi Petrol . Do uvajanja enotirnega sistema upravljanja so se sicer tudi s precejšnjo mero zadržanosti opredelili člani strokovnega sveta VZMD.
SKOK: Združenje malih delničarjev ima določene pomisleke glede enotirnega vodenja Petrola.
VERBIČ: Hkrati pa se zavedajo, da nekatere prakse v tujini kažejo, da enotirni sistem lahko tudi v nekaterih primerih učinkovitejši, ker podjetja s takim sistemom beležijo hitrejše rasti in uvajanje dobičkov, ustvarjanje dobičkov, namreč hitreje lahko reagirajo, učinkoviteje odločajo.
SKOK: VZMD bo imel na podlagi dogovora z upravo Petrola 11. pooblaščenca na skupščini Petrola.
VERBIČ: Seveda pa moramo poudariti, da dopuščamo vendarle tudi to možnost, če bi bili izpolnjeni nekateri pogoji, ki smo jih tudi jasno izpostavili v pogovorih z predstavniki uprave in nadzornega sveta družbe. Predvsem v prvi vrsti gre za sodelovanje malih delničarjev pri upravljanju.
SKOK: Predstavniki delničarjev bodo v upravnem odboru Petrola imenovani za 6 letno mandatno obdobje, v 11-članskem odboru bodo tudi trije predstavniki zaposlenih.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Skok Jože
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 03. 05. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:2