MOREL 20.12.2018

Ljubljana, 20. december 2018 (MOREL)- V Vse slovenskem zdruzženju  malih delničarjev (VZMD) so danes sočasno prejeli Sodbi Višjega sodišča v Kopru in okrožnega sodišča v Novem mestu v sorodnih primerih izpodbijanj skupščinskih sklepov družb Luka Koper, d.d., in Krka, d.d., in spornih imenovanj v nadzorna sveta, ko so bili vsakokrat po predlogu Slovenskega državnega holdinga (SDH) za nadzornike imenovani posamezniki, ki so po prepričanju strokovnih sodelavcev VZMD v izrazitem konfliktu interesov. Žal tega sodišči nista pripoznali v nobeni od prejetih sodb, zaradi česar so v VZMD izredno zaskrbljeni, spričo oblikovanja sodnih praks, ki gredo očitno v smer, kjer konflikt interesov v Republiki Sloveniji praktično ne obstaja, čeprav gre za enega temeljnih kriterijev in postulatov korporativnega upravljanja v EU in vseh razvitih gospodarstvih.

Medtem ko je v primeru Luke Koper VZMD pred višjim sodiščem v Kopru izpodbijal sodbo okrožnega sodišča, ki je zdaj postala pravnomočna, pa je sodba v primeru Krke prvo-stopenjska in se bo Združenje nanjo pritožilo. Kot je ob tem povedal Predsednik VZMD Kristjan Verbič, v Združenju upajo, da bo »navkljub osupljivi sinhroniziranosti in ekspeditivnosti sodišč v Kopru in Novem mestu – vsaj Višje sodišče v Ljubljani v očitni zadevi - po pritožbi, ki jo bomo gotovo podali, zmoglo dovolj avtonomnosti in strokovnosti, da ubere drugačno prakso, ki bo sledila standardom odgovornega upravljanja delniških družb, kakršne so uveljavili ter so samoumevni  v vseh urejenih ekonomijah«. Ob tem v Združenju ponovno opozarjajo na najočitnejši primer konflikta interesov ter dokaz neodgovornega in škodljivega kadrovanja SDH, ki je na lanskoletni skupščini Krke v Nadzorni svet - šele na sami skupščini - predlagal in imenoval Hansa Helmuta Fabrya. Slednji je namreč dolgoletni vodilni kader skupine Novartis, ki je - tudi preko svojih hčerinskih družb (Sandoz, Lek, itd.) neposredni konkurent skupine KRKA ter je z njo celo v sodnih (patentnih) sporih!

SDH je podobno postopal tudi v primeru Luke Koper, kjer so bili za člane nadzornega sveta imenovani Milan Jelenc, Andraž Lipolt in Barbara Nose, kar so v VZMD upravičeno označili kot kadrovski cunami, ki je v nadaljevanju predvidljivo pomenil tudi menjavo uspešne Uprave, ki je dosegala rekordne rezultate. (konec)

Medij: Tiskovna agencija MOREL