• Medij: Tiskovna agencija MOREL
  • Datum objave: torek, 13.04.2021

MOREL 12.4.2021 ILIRIKA

Ljubljana, (MOREL)- Konec minulega tedna je SLOVENSKI DRŽAVNI HOLDING, d.d. (SDH), v imenu Republike Slovenije, objavil dolgo pričakovano prevzemno ponudbo za delnice družbe TERME OLIMIA, d.d. Z objavo prevzemne ponudbe se je potrdila tudi utemeljenost januarskih svaril VZMD, o izjemno nizkih ponudbah, ki jih je na male delničarje Term Olimia vztrajno naslavljala borzno-posredniška hiša ILIRIKA, d.d., oz. ILIRIKA ZAVAROVANJE, d.d., oz. ILIRIKA MODRA ZVEZDA, d.d. Ob tem še posebej bode v oči dejstvo, da ILIRIKA sočasno za SDH vodi sam prevzemni postopek, medtem ko od delničarjev poskuša odkupiti delnice po precej nižji ceni. Tudi spričo nedavne menjave v vodstvu Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) v VZMD upajo, da bo njihova opozorila naposled resno proučil regulator trga ter preprečil podobne prakse izigravanja in grobega oškodovanja malih, nepoučenih oz. neinformiranih delničarjev vsaj v prihodnje.

O spornih mastnih zaslužkih, ki jih ILIRIKA - in z njo povezane družbe oz. IGOR ŠTEMBERGER, ki jih lastniško obvladuje - ustvarijo iz naslova tovrstnih razlik, dodatno pa seveda še drugih »sinergijskih učinkov« vodenja prevzemnih postopkov za SDH oz. državna podjetja, v VZMD ne želijo niti ugibati! Iz delniške knjige pa je jasno, da imata Ilirika Modra Zvezda in Ilirika Zavarovanje skupaj v lasti 10.712 delnic Term Olimia (stanje 11.4.2021). Tako si lahko samo v tem prevzemu obetajo kar 294.580,00 € kupnine. Kljub visokemu znesku pa v VZMD ugotavljajo, da je večina delničarjev upoštevala opozorila, ki so jih poleg VZMD objavili tudi Sindikat Slovenskih železnic, Sindikat Term Olimia in posamezni mediji. Za ilustracijo: medtem ko je Ilirika v imenu družbe Ilirika Zavarovanje še septembra 2020 delničarjem ponujala zgolj 12,00 € za delnico, januarja 2021 pa v imenu družbe Ilirkia Modra Zvezda 20,00 € za delnico - in je hkrati tečaj na trgu SIENTER znašal 24,20 € za delnico - zdaj SDH (preko BPH Ilirika) ponuja prevzemno ceno 27,50 €. O takšni prevzemni ceni se je v medijih sicer pisalo že dalj časa, saj gre za ceno, po kateri je leta 2019 svoj 20,87 % delež prodala Nova KBM, d.d., posel pa je Agencija za varstvo konkurence (AVK) potrdila šele letos.

V VZMD sicer že dalj časa opozarjajo, da ILIRIKA delnice sistematično odkupuje za bistveno manj, kot bi delničarji lahko prejeli ob prodaji na trgu ali v prevzemnih postopkih, ki jih celo izvaja prav ta ista ILIRIKA. Na Združenje se namreč ves čas obračajo delničarji, ki od Ilirike - ponudbe praviloma pošilja Ilirika BPH, pogosto v imenu povezanih družb, ki jih vse lastniško obvladuje IGOR ŠTEMBERGER (Ilirika Zavarovanje, Ilirika modra zvezda) – prejemajo ponudbe za različne vrednostne papirje pri čemer se odkupne cene za enak vrednostni papir večkrat spreminjajo, praviloma pa je ponujena cena vselej precej nižja od tiste, ki jo je moč doseči na trgu oz. v različnih postopkih. Delničarji naj v teh ponudbah obvezno preberejo predvsem drobni oz. MIKRO TISK na dopisih ILIRIKE ter razkritja v zvezi z nasprotji interesov in omejitev odgovornosti.  To so sporočili iz VZMD. (konec)