• Medij: Tiskovna agencija MOREL
  • Datum objave: sreda, 14.04.2021

MOREL 14 4 2021 VZMD pozdravlja sprejem pobude

Ljubljana (MOREL)- Ob odločitvi ustavnega sodišča, da prizna pravni interes izbrisanim imetnikom kvalificiranih obveznosti bank in prične postopek ocene ustavnosti posameznih - za izbrisane imetnike - spornih določb Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB), so v VZMD izrazili zadovoljstvo ter pričakovanje, da bo sodišče pobudo vsebinsko zares obravnavalo prednostno. Predsednik VZMD Kristjan Verbič je s strokovnimi sodelavci Združenja še posebej pozdravil: »uspeh kvalificiranega pooblaščenca – odvetnika Aleša Kaluže, ki smo ga v VZMD že angažirali za priglasitev premoženjsko-pravnih zahtevkov za številne razlaščene vlagatelje - ki ga je dosegel pred najvišjim državnim sodiščem za varstvo človekovih pravic in svoboščin pri zastopanju  Tadeja Kotnika, s katerim nas veže dolgoletno sodelovanje.«

S sprejemom v obravnavo pobude za oceno ustavnosti ZPSVIKOB, je v korist vseh razlaščencev premagal prvo oviro, in to iz razlogov, na katere so v VZMD v ničkoliko primerih opozarjali - tako javno (VIDEO) kot v posebnih pozivih odgovornim nosilcem odločitev. Zato iz VZMD javno pozivajo ustavno sodišče, naj pobudo vsebinsko obravnava prednostno ter pri tem za neustavne spozna določbe o obvezni intervenciji Republike Slovenije v postopku proti razlaščencem, določbe o posebnih tujih "strokovnjakih", ki naj bi preverjali pravilnost izračunov mimo slovenskih zapriseženih sodnih cenilcev, določbe o nepopolnem razkrivanju vseh odločilnih podlag za razlastitve, določbe o ničelnem obrestovanju ter navsezadnje tudi določbe o ločenem uveljavljanju odškodninskih zahtevkov zoper Banko Slovenije in zoper odgovorne banke same, kar razlaščence izrazito dodatno obremenjuje.

VZMD takšno dvojno obremenjevanje - s siljenjem v dvojne postopke - posebej izrazito občuti, saj vodi in financira uveljavljanje zahtevkov (VIDEO) zoper Banko Slovenije in zoper same odgovorne banke, preko različnih odvetniških pisarn (Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, d.o.o., Odvetniška pisarna Jereb, d.o.o.). Ob tem v Združenju posebej pojasnjujejo, da se del, s katerim je Ustavno sodišče pobudo zavrglo, ne nanaša na pobudo ddr. Tadeja Kotnika, ki ga zastopa odvetnik, mag. Aleš Kaluža - ta pobuda je bila v celoti sprejeta. Ob tej priložnosti se v VZMD zaskrbljeno sprašujejo, čemu ovadba zoper odgovorne pri Banki Slovenije ter vsi premoženjsko-pravni zahtevki - pri vložitvi katerih so pomagali v VZMD - še vedno »stoji« na tožilstvu in se nikamor ne premakne. Strokovni sodelavci VZMD zato upajo, da bo sporočilo Ustavnega sodišča o nujnosti takojšnjega ukrepanja v prvi vrsti razumelo tudi državno tožilstvo. To so sporočili iz VZMD. (konec)