• Medij: MMC RTV SLO

14082024rtv

Nama se umika z borze, je na predlog glavnega Naminega delničarja, nemške družbe Katera, sklenila skupščina.

T. K. B.

13. avgust 2024 ob 18.00
Ljubljana - STA

Kateri, ki ima v lasti 99,73 odstotka delnic družbe Nama, se uvrstitev delnic na organizirani trg ne zdi več utemeljena in gospodarna. Upravičena odpravnina bo delničarjem izplačana po zaključku zakonsko predpisanih postopkov.

Na skupščini so potrdili tudi predlog Katere, ki sodi pod okrilje nemškega nepremičninskega sklada KGAL, da se preostalih 2550 delnic, ki so v lasti manjšinskih delničarjev, proti plačilu 25 evrov na delnico prenese nanje.

Pooblaščenca delničarjev Vseslovenskega združenja malih deležnikov (VZMD) Kristjana Verbiča in Matevža Tratarja je zanimalo, kdaj bo delničarjem izplačana denarna odpravnina, predsednica uprave Name Mateja Erman pa mu je odgovorila, da takrat, ko bodo zaključeni zakonsko predpisani roki, izhaja iz zapisnika skupščine, ki ga je Nama objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupščina je podprla tudi predlog vodstva, da se od bilančnega dobička za lani v vrednosti 988.995 evrov za dividende nameni 333.804 evrov oz. 0,35 evra bruto na delnico. Preostanek bo ostal nerazporejen.

Člani skupščine so se med drugim seznanili z odstopom Zorana Boškovića iz nadzornega sveta, vanj pa so na predlog Katere imenovali Michaela Georga Röslija. Nadzornik še naslednja štiri leta ostaja Miha Grilc. Mandat bi se mu namreč iztekel v prihodnjih dneh, skupščina pa mu je danes podelila novega.

Nama upravlja več kot 25.000 kvadratnih metrov nepremičnin na šestih lokacijah. V letu 2023 je ustvarila 3,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov več kot leto pred tem. Dobiček iz poslovanja se je prav tako povečal za 11 odstotkov, na 1,2 milijona evrov.