http://www.sta.si/vest.php?id=1093113
Mali delničarji zahtevajo 20-odstotni delež v Metalu in Nožih
Ravne na Koroškem, 02. oktobra (STA) - Družba pooblaščenka Ravne (DPR), ki združuje 5844 malih delničarjev, s tožbo od države in Slovenske industrije jekla (SIJ) zahteva izročitev 20-odstotnega deleža v Metalu in Nožih ter plačilo 720 milijonov tolarjev škode zaradi dokapitalizacije obeh družb.

V nasprotnem primeru pa zahteva odškodnino v višini 27 milijard tolarjev, sta na današnji novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem povedala direktorica DPR Kristina Slavič in predsednik nadzornega sveta DPR Janez Klančnik.
Slavičeva ocenjuje, da bo zaradi tožbe, ki so jo vložili 22. septembra, prodaja SIJ otežkočena. V primeru, da do izročitve 20-odstotnega deleža v Metalu in Nožih ne pride, bo holding SIJ moral rezervirati 27 milijard tolarjev, kolikor skupno znese vložek delavcev zaradi premalo izplačanih plač v letih 1991 in 1992 in kasneje vloženih certifikatov skupaj z obrestmi.
"Potencialni kupci bodo morali pošteno premisliti, ali se bodo odločili za nakup, saj so delnice SIJ z vložitvijo tožbe rizične," je glede na to, da je od petka odprt mednarodni javni razpis za prodajo 55,35-odstotnega državnega deleža v SIJ, dejala Slavičeva.
V DPR je združenih 5844 malih delničarjev, nekdanjih in sedanjih zaposlenih v železarskih družbah na Ravnah na Koroškem, ki so se izplačilu plač odrekli v prid sanaciji Slovenskih železarn (predhodnice SIJ) in s tem preprečili stečaje družb. Namesto izplačanih plač so dobili delnice, po zakonu pa bi jih nato prek družbe pooblaščenke morali zamenjati za do 20-odstotne deleže v železarskih družbah. To lahko, tudi po leta 2002 izdanem mnenju Šimeta Ivanjka z mariborskega Inštituta za gospodarsko pravo, storijo kadarkoli. Deleže bi lahko nato prodali oz. bili ob dobrem poslovanju družb deležni dividend.
DPR je v minulih letih že zamenjala in prodala delnice za deleže v družbah Armature Muta, Energetika Ravne in Valji, pridobljeni delež v Strojih in Opremi je povečala za šest odstotkov in ima kontrolni delež, ima tudi pridobljen 20-odstotni delež v Sistemski tehniki, del dobička pa je DPR namenila tudi za sklad lastnih delnic. Skupno je DPR doslej vnovčila 30 odstotkov delnic, preostalih 70 odstotkov (11.468 delnic) pa je namenjenih za pridobitev deleža v Metalu in Nožih.
Pisno zahtevo za izročitev poslovnih deležev v Metalu in Nožih je DPR vložila novembra 2004, a pogovori z gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom, vodstvom SIJ in predsednico komisije za nadzor privatizacije Marijo Zagožen niso obrodili sadov, pojasnjuje Slavičeva. Je pa država oz. SIJ delničarjem doslej ponujala za delnico od 38.000 do 52.000 tolarjev, a DPR na to ni pristala, saj jim zakon omogoča najmanj nominalno vrednost, ki znaša 100.000 tolarjev.
Poleg tega je bil del zadnjega dobička Metala in Nožev, pri katerem DPR posledično ni bila udeležena, namenjen dokapitalizaciji omenjenih družb, s čimer se je delež DPR zmanjšal oz. ima družba pooblaščenka premalo delnic za pridobitev 20-odstotnega poslovnega deleža. Njihovo škodo zaradi dokapitalizacije v DPR ocenjujejo na 720 milijonov tolarjev in njeno povrnitev prav tako zahtevajo s nedavno vloženo tožbo proti SIJ in državi.
DPR vztraja na pridobitvi 20-odstotnih deležev v Nožih in Metalu, poudarjata Klančnik in Slavičeva in dodajata, da je stališče DPR tudi, da privatizacija holdinga kot celote ni v skladu z zakonom o privatizaciji Slovenskih železarn iz leta 1998, ki predvideva prodajo posameznih družb. Klančnik se tudi sprašuje, ali ni nemara 5844 delničarjev manj vrednih od tistih 60 delničarjev, ki so v preteklosti že dobili tožbe proti državi in izterjali premalo izplačane plače z obrestmi. "Če bi bili na enak način danes poplačani vsi preostali delničarji, bi vsak v povprečju dobil za dober nov avto denarja," je položaj ponazoril Klančnik.



Medij: STA (Splet)
Avtorji: STA
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Slovensko gospodarstvo
Datum: 02. 10. 2006