TV SLOVENIJA 1, 09.08.2007, DNEVNIK, 19.26
IGOR JURIČ: Delničarji družbe ACH, nekdanjega Autocommerca, so sklenili delnice umakniti iz borze. Napovedani umik pa je razjezil male delničarje, saj se ne strinjajo s predlagano odkupno ceno 63 evrov in 93 centov za delnico, kar približno ustreza ceni na borzi. Prepričani so, da je vrednost ACH-jevega premoženja in s tem tudi delnic precej večja.


FLORJAN ZUPAN: Po letu dni kotacije in izpeljanem menedžerskem odkupu so se vodilni na čelu z Hermanom Rigelnikom odločili za slovo od borze. Mali delničarji so temu nasprotovali, vendar jih je večina preglasovala. Od skromnega odstotka prisotnih so celo zahtevali, da kar danes podpišejo sklep o prodaji delnic. Nekateri so bili v podjetju zaposleni več kot dvajset let, danes pa ostali pred zaprtimi vrati.
STANE KOGOVŠEK (nekdanji zaposleni): Izviram iz mnogo let nazaj, ko smo ustvarjali te zgradbe, ki so tukaj okoli in imam tudi ene vrste čustveno pripadnost in čutim en drugačen odnos do teh delnic, kot marsikdo drug, zdaj me pa še notri ne spustijo.
LIDIJA DIMNIK (mala delničarka): Imajo nas kot za ovce, navsezadnje, mislim, da smo neumni, žejne so nas hoteli čez vodo peljati, tako da smo na koncu izsilili dokument, s katerim imamo leto in dva meseca se pravico odločati, ali prodati delnice ali ne.
MARIJA SKUBIC (mala delničarka): Tako ali tako so imeli večinsko pravico, mi pa pravice…, pravico imaš tako, kot ti jo ponudijo, drugega nič.
ZUPAN: In kako odpravnino komentira večinski lastnik?
BRANKO ŠIBAKOVSKI (direktor družbe Protej): Odpravnina je bila določena pač na tisti dan, ko je družba Protej dala dopolnitev dnevnega reda, in to je bila borzna cena na tisti dan.
ZUPAN: Mali imajo zdaj dva meseca časa za prodajo ali pa poiščejo pravno pomoč, delnica bo na borzi še leto dni. Premoženje Autocommerca poleg podjetij Intercar in Avto Triglav obsega še deleže v Factor Banki in Probanki, Debitelu, Hotelih Union in Lev, Infond Holdingu in Adrii Mobil, ki je pred kratkim kupila tudi španskega izdelovalca prikolic Sunroller.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 09. 08. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:2