TV SLOVENIJA 1, 28.05.2008, ODMEVI, 22.48

RAJKA PUPOVAC: Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevala obravnava v zadevi določitve primerne odpravnine ob iztisnitvi malih delničarjev SCT-ja. Kot je znano, je družba pooblaščenka, ki je prevzela SCT, delničarjem ponudila precej neugodno ceno. Sodišče je zato danes sklenilo, da bo primerno ceno določil poravnalni odbor izvedencev.


FLORJAN ZUPAN: Največje slovensko gradbeno podjetje prek družbe pooblaščenke Delfi in podjetja Glotis obvladuje Ivan Zidar skupaj s člani vodstva. Gre za eno izmed številnih prevar malih delničarjev v razvpitih menedžerskih odkupih. Konec lanskega avgusta so prevzem podjetja končali in predlagali iztisnitev še preostalih sedem odstotkov malih delničarjev. Ponudili so jim le približno 26 evrov za delnico, kar je v primerjavi z ogromnim premoženjem SCT-ja mizerna cena.
KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Združenja malih delničarjev): V tem primeru bi torej, po tisti cenitvi, bila celotna vrednost SCT-ja okrog 12 milijonov evrov, kar je seveda vsakemu, ki ve, kakšna družba je SCT, jasno, da gre za absolutno prenizko oceno.
ZUPAN: Za primerjavo, konkurenčno podjetje Primorje je bilo lani prevzeto po ceni za več kot 30 milijonov evrov. Mali delničarji so zato upravičeno ogorčeni in zahtevajo primerno odpravnino.
ALEKSANDER KUCLER (mali delničar SCT-ja): Od poravnave čutimo, da bo ta pokazala pravilno ceno tega največjega slovenskega gradbenega podjetja. Pač, po naših ocenah, laičnih, se ta cena giba med 6- pa do 33-krat več. .
ZUPAN: Vseslovensko združenje malih deležnikov zastopa male delničarje v številnih sodnih sporih glede menedžerskih odkupov. V Pivovarni Laško in Istrabenzu pa še noben mali delničar ni poiskal pomoči pri združenju.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Odmevi
Datum: 28. 05. 2008
Termin: 22:48
Trajanje:2