http://www.dnevnik.si/novice/dnevnik/204207/
Mali delničarji s tožbo nad prodajo železarn
RAVNE NA KOROšKEM - Odločitev za prodajo 55-odstotnega državnega deleža premoženja Slovenske industrije jekla (SIJ) je dokončno zaostrila odnose med Družbo pooblaščenko Ravne (DPR), ki zastopa skoraj 6000 malih delničarjev, in upravo SIJ ter vladno komisijo za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe države v SIJ.


Po mnenju predsednika nadzornega sveta DPR Janeza Klančnika želi država okoli 6000 delničarjev nizkotno prevarati. "Gre za namen brezobzirne prevare s prodajo 55-odstotnega deleža jeklarskega premoženja na način, kot so ga ponudili, s čimer se izigrava tudi zakon," pravi Klančnik.
V neuspešnih pogajanjih, da bi DPR dobila 20-odsotni poslovni delež premoženja, ki ji pripada po zakonu iz leta 1998, je DPR našla zadnji izhod v tožbi zoper SIJ in Republiko Slovenijo.
Tožba, vložena na okrožnem sodišču v Ljubljani, kot je povedala direktorica DPR Kristina Slavič, pomeni, "da so delnice, ki jih prodaja država, postale rizične." V že objavljenem mednarodnem razpisu je na voljo 550.511 navadnih imenskih delnic SIJ. Vrednost teh delnic po neuradnih podatkih znaša okoli 59 milijard tolarjev, tožba pa med drugim pomeni, da je od tega treba rezervirati 26,8 milijarde za male delničarje oziroma za še neunovčene delnice z obrestmi vred. Drugače rečeno: če se država ne bo držala dogovora, da DPR pridobi 20-odstotni delež v neodvisnih družbah in bo skušala s prodajo 55-odstotnega deleža holdinga, bo morala računati na tako rezervacijo.
Tožbo na petnajstih straneh je za DPR vložil ljubljanski odvetnik Andrej Toš. Glavni tožbeni zahtevek je, da DPR pridobi 20-odstotni poslovni delež (1,7 milijarde tolarjev) v družbi Metal in Noži. Doslej je DPR pridobila deleže šestih družb, ki so imele sedež na Ravnah, nikakor pa ni uspela dobiti deleža Metala in Nožev, čeprav je uprava SIJ vedela, da se temu ni mogoče izogniti. Dr. Šime Ivanjko z inštituta za gospodarsko pravo v Mariboru je v pravnem mnenju, ki ga je naročila SIJ, izrecno poudaril, da lahko družbe pooblaščenke svojo upravičenost do deležev uveljavijo kadar koli, najpozneje pa ob prodaji poslovnih deležev.
Slavičeva ocenjuje, da bo prodajo, dokler ne bo rešeno vprašanje malih delničarjev, jeklarskega premoženja zelo težko izpeljati. Pri tem poziva ministra za finance Andreja Bajuka, naj uresniči svoje obljube, da se malim delničarjem ne bo več godila krivica. Slavičeva je odločitev za prodajo državnega premoženja v jeklarski industriji komentirala kot eno največjih prevar države, ki se je z zakonom pred leti obvezala ljudem, ki so odločilno prispevali k temu, da na Ravnah ni prišlo do stečaja železarskih družb, s tem, ko so svoje neizplačane plače zamenjali za delnice, nekateri pa še s certifikati. S temi delnicami delničarji že devet let ne morejo početi nič. Samo okoli 60 nekdanjih delavcev se takrat na Ravnah ni odločilo svoje terjatve zamenjati za danes ničvredne delnice, ampak so sprožili tožbo in uspeli. Po navedbah Slavičeve je delavec, ki je imel, denimo, za 400.000 tolarjev terjatev, s tožbo dosegel povračilo z obrestmi vred, kar je 2,8 milijona tolarjev.



Medij: Dnevnik.si (Splet)
Avtorji: Strgar Zlatka
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Iz tiskane izdaje
Datum: 03. 10. 2006