POP TV, 19. 07. 2006, 24 UR,19.23
Kranjski Iskraemeco je še vedno v hudih likvidnostnih težavah. Tudi po današnji skupščini večinska lastnica dokapitalizacija podjetja ostaja nejasna. O tem namreč mali delničarji, gre za nekdanje ni sedanje zaposlene, niso govorili, so pa iskali krivca za nastale razmere.
BRIGITA POTOČNIK: Vodstvo družbe pooblaščenke Iskraemeco DUS je desna roka uprave in tako odgovorna za katastrofalne razmere v Iskraemecu, trdi eden od malih delničarjev. Zato je predlagal, da se upravi in nadzornemu svetu pooblaščenke za lani, ko je imela dobrih 700 milijonov tolarjev izgube, razrešnice ne podeli, kar pa se sicer ni zgodilo.
MARJAN POGAČNIK (mali delničar): Upravi očitamo opustitev dolžnosti nadzora nad družbo Iskraemeco. Mislim, da bi vsak lastnik, kateremu se povzroči tolika milijardna izguba, kakor se je tukaj, moral odreagirati. In družba pooblaščenka zaenkrat še ni odreagirala.
POTOČNIK: Eden od očitkov je tudi, da je dokapitalizacija Iskraemeca še kar negotova.
POGAČNIK: Izguba se povečuje od 700, zdaj pravijo milijardo. Izguba bo šla še naprej, če družba pooblaščenka ne bo ravnala konstruktivno.
POTOČNIK: Direktorica DUSa očitke zanika. Spomnimo, pred kratkim je z ostalima večjima lastnikoma KAD-om in SOD-om obljubila skorajšnji dogovor, a ga po dobrem mesecu pogajanj še ni. O njegovi vsebini vsi molčijo, Šenkova pa ne zanika, da je sporna cena delnic. Od KAD-ain SOD-a so za izgubo večinskega deleža hoteli iztržiti več kot sta pripravljena dati.
MARIJA ŠENK (Iskraemeco DUS): Cena delnic je sigurno povsod zelo tista ključna, ampak v tem sporazumu praktično se moramo dogovorit o vsem.
POTOČNIK: Sicer je bila današnja skupščina DUS-a le dobrih 50%.
FRANC FISTER (pooblaščenec malih delničarjev): Oni se soočajo z negotovo situacijo. Poznajo, da je predvideno, da se bo v letošnjem letu število delavcev zmanjšalo za nekaj sto in zaradi tega se ne upajo izpostaviti in jasno povedati svojega mišljenja.
POTOČNIK: Zaradi hudih likvidnostnih težav je imel Iskraemeco s 1600 zaposlenimi prejšnji teden celo za dan blokiran tekoči račun. Dogovora o dokapitalizaciji pa še vedno ni, čeprav je 1. avgust, ko naj bi o tem odločali na skupščini, vse bližje.


 

Medij: POP TV
Avtorji: Potočnik Brigita
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 19. 07. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:2