POP TV, 26.03.2008, 24 UR,19.11

Sodišče pa se bo, kot vse kaže, ukvarjalo tudi z domnevno sporno iztisnitvijo malih delničarjev iz gradbenega giganta SCT. Cena, ki so jo vodilni managerji podjetja z Ivanom Zidarjem na čelu ponudili malim delničarjem, je namreč po njihovem mnenju drobiž, zaradi česar bo ocenitev SCT zdaj preverilo sodišče. Gre za prvi tak primer pri nas, ki naj bi mu po napovedi malih delničarjev sledili še drugi.


DENIS OŠTIR: Gre za prvi korak v pričakovano dolgi sodni poti, vendar so mali delničarji prepričani, da jim bo uspelo, čeprav je bilo že na prvi razpravi jasno, da bodo okoli Zidarja in njegovih managerjev zbrani odvetniki izrabili prav vsa sredstva.
KRISTIJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih deležnikov): Tudi v tem postopku se kaže, da se išče način, kjer bi se zaradi postopkovnih, proceduralnih zadev lahko razblinilo, razvodenelo tisto kar je seveda dejstvo, v primeru SCT očitno in jasno praktično vsakemu, ki ve kakšno podjetje je SCT.
OŠTIR: Podjetje vodilnih SCT-jevih mož Delfi, ki je danes že več kot 90% lastnik SCT, je namreč gradbenega giganta ocenilo kot skoraj nič vrednega. SCT je po njihovem vreden vsega 12 milijonov evrov, kljub za debelih 274 milijonov sredstev, s katerimi SCT razpolaga in kar 313 milijoni evrov prihodkov, ki jih je podjetje 2006 ustvarilo v enem samem letu.
VERBIČ: Danes je bilo sprejeto, da se bo formiral tako imenovani poravnalni odbor. Gre za zadevo, ki je v pristojnosti Ministrstva za finance.
OŠTIR: Ta bo zdaj preučil ali je 26 evrov za delnico SCT, ki bi lahko bila po nekaterih ocenah vredna tudi do 880 evrov, zares primerna odškodnina. In nato sodišču do konca maja, ko bo naslednja obravnava, najbrž tudi že pripravil svoje mnenje. Na Delfiju, ki ga vodi član SCT-jevega upravnega odbora in tesen sodelavec Ivana Zidarja Aleksander Meze, pojasnil ne dajejo. Vztrajajo pa, da je bilo vrednotenje opravljeno v skladu z zakonodajo in predpisi.



Medij: POP TV
Avtorji: Oštir Denis
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 26. 03. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:2