RA MARIBOR, 13. 03. 2008, DNEVNIK, 17.00

Vse slovensko združenje malih delničarjev je v sodelovanju s Civilno iniciativo Nove Kreditne banke Maribor ne damo in Listo za pravičnost in razvoj, danes v Mariboru predstavilo zahteve, ki jih bodo v zvezi z zaščito malih delničarjev v Novi Kreditni banki Maribor naslovili na finančnega ministra Andreja Bajuka in upravo te druge največje slovenske banke. Od

prvotnega 25 odstotnega deleža banke, ki so ga kupili mali delničarji je danes v njihovih rokah še vedno okrog 23 odstotni delež, kar potrjuje, da bodo mnogi v banko pripravljeni vlagati tudi o njenih nadaljnjih postopkih privatizacije. Lidija Vizantin.
LIDIJA VIZANTIN: Mali delničarji si želijo čim bolj uspešno banko, ki jim bo zagotavlja boljše finančne in kreditne pogoje in se jim ne bo treba obračati na druge, na primer na avstrijske banke. Kot dodajaj, vlada in uprava ponujata za delnico 18 centov dividende. Vlado Kramberger iz Civilne iniciative.
VLADO KRAMBERGER: Naša želja je, da bi bila dividenda 1 evro.
VIZANTIN: V zvezi s tem predsednik Vseslovenskega združenja Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Želimo, da se oblikuje delitev dobička družbe oziroma višina dividend na osnovi strategij in perspektiv, ki jih Nova Kreditna banka Maribor ima.
VIZANTIN: Njihova zahteva pa se nanaša tudi na čimprejšnji sklic skupščine. Najkasneje do 23. 06. Da bi lahko mali delničarji odločali tudi o končnih zadevah v zvezi z banko, zahtevajo tudi članstvo v nadzornem svetu in sedanjim 9 članov predlagajo 4 svoje ali pa na primer odpoklic dveh v korist malih delničarjev od sedanjih 9, ki jih ima v nadzornem svetu država. Kristjan Verbič.
VERBIČ: Torej naš konkreten predlog, ki smo ga s tem v zvezi seveda tudi ustrezno strokovno oblikovali je sprememba statuta družba.
VIZANTIN: Da bi tako zagotovili spremembo lastništva tudi v nadzornem organu. S svojimi predlogi so se že večkrat obrnili tudi na finančnega ministra, ki pa se ne odziva, pavi Kramberger, čeprav je.
KRAMBERGER: Predstavnik te vlade, ki se zadnje čase toliko reklamira v borbi proti tajkunom da se da res nekaj naredit za ljudi, za to regijo. Tu pa se lahko dokažejo.
VIZNATIN: In poziv, ki ga naslavljajo na finančnega ministra ima prav ta namen. Da se zaščiti interes malih delničarjev.



Medij: Radio Maribor
Avtorji: Vizantin Lidija
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 13. 03. 2008
Termin: 17:00
Trajanje:3