RTS, 13.03.2008, KRONIKA, 18.00

JANA UJČIČ: Vseslovensko združenje malih delničarji, civilna iniciativa NKBM ne damo in Lista za pravičnost in razvoj zahtevajo sklic skupščine NKBM. Mali delničarji namreč po zaključeni prvi fazi privatizacije banke, razpolagajo s 25 odstotki delnic, kar pa s ene odraža v nadzornem svetu banke.


JANEZ KRUŠI STERGULJC: Mali delničarji imajo pravico soodločati o strategiji banke, pravijo v združenju. To pa se more odraziti vsaj v nadzornem svetu banke.
KRISTJAN VERBIČ( Predsednik VZMD): Seveda pa so predlogi, ko gre za zahtevo delničarjev za sklic skupščine, jasno tudi, da se spremeni višina dobička, ki je predmet delitve in da je ta delitev dobička, to dividenda odvisna od perspektive možnosti, jasne strategije te družbe.
KRUŠIČ STERGULJC: Zahtevo za sklic skupščine so predlagatelji naslovili tudi na ministra za finance Andreja Bajuka, ki naj bi za njihove želje že pokazal zanimanje.
VERLIČ: Vendarle to ni dovolj. Mi v vseslovenskem združenju Malih delničarjev računamo, da bo do ponovnega sestanka z zelo konkretnimi odgovori prišlo v kratkem.
KRUŠIČ STERGULJC: In kaj bi lahko spremembe prinesle malim delničarjem?
VLADO KRAMBERGER( civilna iniciativa NKBM NE DAMO): Mi želimo s tem doseči, da bodo imeli nenazadnje ljudje kam vlagati svoj denar, da ga bodo lahko tam plemenitili, iz tega dobivali tudi dobičke v obliki dividend.
KRUŠIČ STERGULJC: V kolikor sklica skupščine ne bo, pa predlagatelji napovedujejo zbiranje pooblastil Malih delničarjev, s katerimi bodo zahtevali sklic skupščine. Vendar pa predlogov brez pristanka večinskega lastnika, torej države ne bodo zmožni uveljaviti.



Medij: RTS (TV)
Avtorji: Krušič Sterguljc Janez
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Kronika
Datum: 13. 03. 2008
Termin: 18:00
Trajanje:2