RTS, 09.07.2008, KRONIKA, 18.00

JANA UJČIČ: Z razpletom skupščine delničarjev NKBM, niso bili zadovoljni nekateri mali delničarji. Razlog so premajhne dividende in neuvrstitev predlaganih kandidatov za nadzorni vet. Na skupščini so, že ob prej predstavljenih strateških ciljih, sprejeli tudi dividendo v višini 20 centov.
ANDREJ PREBIL: Pooblaščencem približno 15 odstotkov vseh malih delničarjev, pri večinskih delničarjih tako ni uspelo

doseči dividende v višini 40 centov, ostali pa so tudi brez svojega predstavnika v nadzornem svetu. Vseslovensko združenje malih deležnikov je v sled tega, napovedalo tri izpodbojne tožbe.
KRISTJAN VERBIČ ( predsednik VZMD): Žal se je na tej skupščini pokazala velika aroganca oblasti in pa moč preglasovanja. In če je RS oziroma njeni upravljavci lahko od državljanov pridobila 310 milijonov evrov, ko je prodajala delež, potem bi morala zagotoviti tudi to, da imajo ti ustrezen nadzor, ustrezen vpliv na poslovanje družbe.
PREBIL: Od 5. novih članov nadzornega sveta, naj bi za interese malih delničarjev skrbela doktor Egon Žižmond, dekan koprske Fakultete za management in Franci Škufca iz Zavarovalnice Triglav. Zraven omenjenih so novi nadzorniki še doktor Aljoša Valentinčič iz ljubljanske Ekonomske fakultete, Ivan Vizjak iz Pominvesta in finančni analitik Boštjan Kramberger. Predsednik nadzornega sveta Daniel Blejc zelo optimistično gleda na novo sestavo nadzornega sveta, ki bo s svojim delom pričela 1. septembra. O protestu malih delničarjev pa je mnenja, da gre morda za politično promocijo in uveljavljanje lastnih interesov nekaterih posameznikov.



Medij: RTS (TV)
Avtorji: Prebil Andrej
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Kronika
Datum: 09. 07. 2008
Termin: 18:00
Trajanje:1