RA SLOVENIJA 1, 03.05.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.45

SABINA MURATOVIČ (voditeljica): Mali delničarji so bili v zadnjih letih, ko v slovenskih podjetjih poteka intenzivna konsolidacija lastništva, iztisnjenih iz več kot 8 delniških družb. V vseslovenskem Združenju malih delničarjev menijo, da je iztisnite najmanjših lastnikov iz podjetij, postalo že nacionalni šport. Najbolj pa bode v oči, da se morajo delničarji

svojih naložb pogosto umakniti po prenizki in nepošteni ceni. Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ (novinarka): Načinov kako poteka iztisnitev najmanjših je več. Običajno je tako, da večinski delničar pridobi 90 % delnic, pravi predsednik vseslovenskega združenja Kristjan Verbič, nato pa na podlagi skupščinskega sklepa sledi razlastitev.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Združenja malih delničarjev): Na katero delničarji niso pristali, so jim pravzaprav prisilno po sklepu skupščine odvzete delnice in da v tem smislu bi morala ta cena odražati, vsaj to je naše stališče, ne samo tistega kar bi bila sicer vrednotenje in ustrezna cena za družbo kot tako in posamezno delnico, pač pa tudi temu primerno neko odškodnino, neko premijo .
ROGELJ: Cenitve na podlagi katerih je določena cena pogosto ne odražajo realne vrednosti podjetja, pogosto zato, ker ocena vrednosti vključuje knjigovodsko vrednost nepremičnin in zemljišč, ki jih ima v lasti podjetje, ne pa realne.
VERBIČ: Pogosto so te knjigovodske vrednosti večkrat nižje od realne tržne vrednosti, tudi 10 krat nižje, ko gre recimo za lokacije v centru mesta. Zadenj primer, tovrsten, s katerim se ukvarjamo je primer Ilirije, kjer imamo točno tako situacijo in kjer imamo seveda tudi postopek pred sodiščem.
ROGELJ: Tovrstnih primerov je bilo še kar nekaj. Od Kolinske, Velane, Jate, Emone, zadnji primer Terme 3000 itn. Zaradi nepoštene izstopne cene je združenje na sodišču že sprožilo okoli 10 tožb. Eno od teh je tožba proti SCT-ju. Sicer pa se v združenju poleg iskanja pravice na sodiščih, vključujejo tudi v pripravo zakonodaje. Z novelo zakona o prevzemih so generalno zadovoljni, dodaja Verbič, a dejstvo je, da zakonodajalec ni upošteval njihovih predlogov o iztisnitvi in možnosti manipulacije z lastnimi delnicami.
VERBIČ: Ki je pogosto eden ključnih momentov na katerih prihaja do oškodovanja malih delničarjev, do manipulacije in nenazadnje ne samo malih delničarjev, ampak do tega, da so podjetja prevzeta mimo tega, da bi bila dejansko formalno tudi prevzemna ponudba dana in prevzem izpeljan.
ROGELJ: Pogovori tečejo tudi o spremembi dohodninskega zakona v delu, ki se nanaša na obdavčitev kapitalskih dobičkov. Združenje predlaga obdavčitev o prodaji delnic le v delu, ki ga delničar ne bo naprej investiral v nakupe vrednostnih papirjev. S tem bi vzpodbudili ljudi, da bi varčevali v delnicah, tudi zato, ker bodo bodoče pokojnine vse bolj odvisne od prihrankov posameznika.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 03. 05. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:4