RA SLOVENIJA 1, 02.10.2006, ZRCALO DNEVA, 22.00
Predstavniki družbe pooblaščenke Ravne na Koroškem, ki zastopa 5844 malih delničarjev Slovenske industrije jekla, so danes utemeljili razloge za načrtovano prodajo nekaj več kot 55-odstotnega državnega deleža v Slovenski industriji jekla oziroma prodaji v celoti, saj bodo po njihovem prepričanju mali delničaji oškodovani. Zato so na Okrožno sodišče v Ljubljani vložili tožbo, s katero zahtevajo izročitev 20-odstotnih poslovnih deležev v Metalu in Nožih.


PETRA LESJAK: V največji od treh družb pooblaščenk, ravenski družbi, opozarjajo na njihov prispevek k sanaciji slovenskih železarn, pri privatizaciji pa jih skuša država obiti. Potem ko je bil del dobička v Metalu in Nožih leta 2005 porabljen za dokapitalizacijo obeh družb, poslovni deleži pa družbi pooblaščenki niso bili izročeni, je slednja glede na povečanje osnovnega kapitala oškodovana vsaj za 720 milijonov tolarjev, saj poslej nima dovolj delnic za 20-odstotni delež.
KRISTINA SLAVIČ (direktorica družbe pooblaščenke Ravne): Država nas namenoma skuša izigrati, kajti v zakonu res ne piše, da je 55% delnic prepovedano prodati, je pa v zakonu jasna zaveza, da so se ustanovile tri družbe pooblaščenke z namenom, da pridobijo do 20-odstotne deleže v posameznih odvisnih družbah in da je program privatizacije iz leta 1998 opredeljeval kot prodajo odvisnih družb, ne pa holdinga kot celote.
LESJAK: Družba pooblaščenka ne bo pristala na s strani države oziroma SIJ-a ponujeni odkup delnic po ceni od 38 do 52 tisoč tolarjev za delnico, saj ji zakon zagotavlja nominalno vrednost delnice, torej najmanj 100 tisoč tolarjev. V primeru neizročitve poslovnih deležev, zahtevajo odškodnino v višini 27 milijard tolarjev, kolikor znese vrednost vloženih certifikatov in obresti.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lesjak Petra
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Zrcalo dneva
Datum: 02. 10. 2006
Termin: 22:00
Trajanje:2