TV SLOVENIJA 1, 02.10.2006, DNEVNIK, 19.26
MANICA J. AMBROŽIČ: Pred 8 leti je bila na Ravnah na Koroškem ustanovljena Družba pooblaščenka Ravne, v kateri ima delnice 6.000 malih delničarjev. Ob ustanovitvi so se zaposleni odrekli tožbam zaradi premalo izplačanih plač in zameno dobili lastniške deleže. Ker je iz nekdanje ravenske železarne nastalo več družb, je prihajalo do težav povezanih z lastništvom. Na petkovo napoved države, da bo odprodala 55 odstotkov deleža v Slovenski industriji jekla se je odzvalo vodstvo Družbe pooblaščenke. Dejalo je, da želi država ogoljufati male delničarje in je zato proti njej že vložilo tožbo.


DUŠKA LAH: Družba pooblaščenka Ravne ne nasprotuje prodaji deleža Slovenske industrije jekla, želijo pa najprej dobiti svoj del v Nožih in Metalu. V ponudbi države naj bi mali delničarji dobili le med 35 do 58 odstotkov vrednosti delnice. Zato so vložili tožbo na odškodnino v višini 750 milijonov tolarjev. Tožba zato, ker ne pristajajo na izigravanje malih delničarjev, teh je skoraj 6.000. Iz leta 98 imajo delnice iz naslova neizplačanih plač in certifikatov.
JOŽE KOTNIK (mali delničar): Ker imamo neizplačane osebne dohodke in za manj izplačane dohodke manipulirajo z mojim denarjem.
LAH: Mali delničarji so izvedeli, da bi na primer pri 400.000 tolarjev certifikatov zanje dobili le 204.000. Toliko, pravi predsednik nadzornega sveta, da ponuja država.
JANEZ KLANČNIK (predsednik nadzornega sveta Družbe pooblaščenke Ravne): Najprej nam boste prenesli 20 procentov, potem ga boste pa nazaj odkupili, da boste za pravo cifro imeli.
FERDINAND KLANČNIK (mali delničar): Ena velika packarija se pravzaprav dogaja tule notri v tej firmi. Dela vsak, kar hoče. Pa mislim, da to ni pravica, kar delajo z nami delavci.
LAH: Družba pooblaščenka Ravne se je večkrat poskušala dogovarjati s komisijo v Slovenski industriji jekla, a po zadnjem pozivu letošnjega marca niso dobili nobenega odgovora.
KRISTIAN SLAVIČ (direktorica Družbe pooblaščenke Ravne): Imamo pravico od leta 92 zahtevati zamudne obresti in to je tudi podrejena tožba vložena za 26 milijard.
LAH: Kakšen odnos pa imajo lastniki do malih delničarjev, smo videli tudi danes. Niti prošnja predsednika nadzornega sveta ni zalegla, da bi nam omogočili posnetke v vseh železarskih podjetjih na Ravnah.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Lah Duška
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 02. 10. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:3