STUDIODELO.SI, 3. 6. 2008

KARMEN LUGARIČ: Izredne seje, ki smo jim priča, lovijo tajkune, katere je po mnenju koalicije ustvarila prejšnja vlada. V proceduri pa sta predloga novele zakona o prevzemih in gospodarskih družbah, ki po prepričanju predsednika Združenja malih delničarjev odpirata nove igre brez meja za večje in večinske lastnike. Če vlada ne bo upoštevala predlaganih amandmajev s strani malih delničarjev, je namen ureditve tega področja zgolj farsa, dodaja Verbič.


KRISTJAN VERBIČ(Vseslovensko združenje malih deležnikov): V primerih, kjer gre za prevzeme pa ni možne preveritve cene kakršna je iztisnitvena, skratka, gre za de facto razlastitev v kateri nima razlaščenec nobene možnosti dejansko preveriti ali je postopek, oziroma cenitev, bila primerna, ustrezna, poštena.
LUGARIČ: Veliko prevzemov, ki so se zgodili v preteklost, je bilo na škodo malih delničarjev. Znan je primer Droge Kolinske, pri kateri je Istrabenz lani maja iztisnil male delničarje. Za vsako jim je plačal 16 evrov, to pa je toliko kot je tudi znašala prevzemna cena Droge Kolinske. Ta je bila s prijateljskimi družbami lahko oblikovana tudi po nižji ceni kot bi bila realna vrednost delnice, pravi Verbič. Cenitev premoženja ni bila izvedena, sedanja predloga novele zakonov pa tega tudi ne predvidevata.
VERBIČ: Še posebej pa je zaskrbljujoča novela zakona o gospodarskih družbah, v kateri se pojavlja možnost, ki bi pa dejansko odprla nov način in v tem smislu ne slutene razsežnosti novih iger brez meja v primeru kjer gre za možnost dokapitalizacij družb kar s stvarnimi vložki podjetji, za katere pa vemo, da je v tem smislu možno, v kolikor ne gre za cenitve in te so zdaj bile črtane, kot tisto kar bi naj bilo opravljeno v takšnih primerih, da je možno s ceno na borzi v primeru raznih družb seveda ustvarjati neka stanja, ki bi pomenila dejansko prevzeme pomembnih gospodarskih subjektov brez sredstev.
LUGARIČ: Ali bo vlada upoštevala predloge amandmajev za razrešitev, po Verbičevih besedah, tega nenormalnega stanja, ko se tovrstne koncentracije kapitala na škodo malih delničarjev še legalizirajo, se bo videlo tudi na jutrišnji redni seji Odbora za gospodarstvo, ko bodo predlogi amandmajev še formalno predstavljeni. Do sedaj so se z ministrstev, kot pravi Verbič, zatekli le k besedam, da bodo predloge preučili.



Medij: StudioDelo.si (Video)
Avtorji: Lugarič Karmen
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Ostalo
Datum: 03. 06. 2008
Termin: 00:00
Trajanje:3