Medij: 24ur.com (Splet)
Avtorji: D.Ž.
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo
Datum: 29. 09. 2006

 

Vsebina

Korošci proti prodaji SIJ
Ljubljana | 29.9.2006 | D.J./D.Ž.
Privatizaciji Slovenske industrije jekla ostro nasprotujejo mali delničarji, ki napovedujejo tožbo.

Slovenska industrija jekla

Prodaja Slovenske industrije jekla se je začela (Foto: POPTV) Ena največjih privatizacij, prodaja Slovenske industrije jekla, se je že začela. Država je namreč v slovenskem in tujem tisku objavila razpis za prodajo dobrih 55 odstotkov delnic jeklarske družbe. O ceni se bodo še pogajali, po ocenah strokovnjakov pa naj bi bili v igri podobni zneski kot pri prodaji Leka, za katerega je moral Novartis odšteti dobrih 200 milijard tolarjev.

Privatizaciji Slovenske industrije jekla pa ostro nasprotuje več tisoč malih delničarjev, združenih v Družbi pooblaščenki Ravne. Prepričani so, da bodo opeharjeni, če se privatizira celoten sistem in ne posamezne družbe. Mali delničarji napovedujejo tudi tožbo proti Slovenski industriji jekla in državi Sloveniji. Protest malih delnicarjev na Koroskem. Mali delničarji, združeni v Družbi pooblaščenki Ravne, ostro nasprotujejo privatizaciji (Foto: POPTV) Da bi po osamosvojitvi ohranili to strateško pomembno panogo, so se zaposleni odrekli delu plač in tako veliko prispevali k sanaciji nekdanje ravenjske železarne. Janez Klančnik, predsednik nadzornega sveta Družba pooblaščenka Ravne, ob tem poudarja, da so vsi pozabili na njihov delež. Po zakonu jim namreč v primeru prodaje družb pripada 20-odstotni delež.Prodaja sistema industrije jekla, kot ga je objavila vlada, je po njihovem mnenju nezakonita. Direktorica Družba pooblaščenka Ravne Kristina Slavič pa je povedala, da bo njihova tožba, če zakoni kaj veljajo, privatizacijo onemogočila. Protest malih delnicarjev na Koroskem
(Foto: POPTV) Že tako, dodajajo predstavniki malih delničarjev, so potegnili kratko z izgubo posla izdelave oklepnikov. Odrekli so se dividendam in vlagali v družbo v korist razvoja krpana 8x8, pa so njihovi protesti, potem ko je ministrstvo za obrambo posel dodelilo tujemu ponudniku, naleteli na gluha ušesa. Upajo, da bo tokrat drugače, že za sredo prihodnjega tedna napovedujejo sklic izredne seje občinskega sveta ravne na Koroškem.